Wandeling Stadsflora Rotterdam (09 mei 2017)

Op zoek naar stadsflora

Een gezamenlijke excursie van IVN en RFWG

Stads Flora Rotterdam

Vanaf een opgebroken Oostplein gingen op dinsdagavond 9 mei 2017 drie groepen plantenliefhebbers – elk groepje onder leiding van een ervaren florist van de Rotterdamse Florawerkgroep (RFWG) – op pad, in drie verschillende richtingen. Enthousiast keerden ze anderhalf uur later terug op het Oostplein, om vondsten uit te wisselen en na te praten over hoe het gegaan was.

De een merkte op dat ze nu pas zag hoe veel plantensoorten er stonden langs een route die zij al zoveel keer had gelopen. De ander werd helemaal enthousiast over een bijzondere soort die hij nog nooit gezien had. Het viel op dat langs gebouwen er weinig tot niets stond, dat boomspiegels over het algemeen helemaal “schoon” waren. De meeste soorten werden gevonden op ruige stukjes, in oneffen stenen bestrating, op kademuren en langs waterkanten – singels, boezem, binnenhavens. In totaal werden vele tientallen soorten gevonden. Iedereen was het erover eens dat de tijd veel te kort was geweest. Er was inderdaad nog veel meer leuks te zien geweest.

Stads Flora Rotterdam 2

Zowel “beginnelingen” als mensen met meer plantenkennis kwamen aan hun trekken. Het was leerzaam, interessant en gezellig, en beslist voor herhaling vatbaar – in een andere tijd van het jaar, in een ander deel van de stad.