Sporen van het verleden Hitland op de fiets (4 augustus 2018)
Tekst en foto’s Trudi Bruggemans (een van de deelnemers)
Om 13.00 uur jl. vertrokken we per fiets, onder leiding van Liesbeth den Haan, vanaf de ’s-Gravenweg 6a te Nieuwerkerk aan den IJssel.
Een klein groepje van 6 personen verscheen op de startplaats. De zon scheen fel, eigenlijk was het gewoon bloedheet, maar het was heerlijk om te fietsen. De bestemming was Hitland waar we op diverse locaties even stopten en van Liesbeth bijbehorende informatie kregen. We startten bij het met hekken afgesloten, automatisch werkende gemaal dat het gehele gebied van Hitland bedient. Hitland bestond vroeger uit drie polders: Esse, Blaardorp en Gansdorp, die in de 19de eeuw zijn samengevoegd. Later reden we langs een huis met dezelfde naam op de gevel; in dit gebouw was vroeger het dieselgemaal gevestigd (opvolger van de windmolens die daarvoor de polder bemaalde).
Midden in een stuk grasland stonden we op de plek (in de Blaardorpse polder) waar ooit (voor de samenvoeging van de polders) een molen had gestaan; je zag in het land alleen dat de grond iets dieper lag, waar destijds water had gestroomd. Later stonden we weer stil bij de restanten van een molenfundament – een ondermolen langs de Molenwetering. En ook bij het monument op de Groenendijk, waar in 1953 een binnenschip werd gebruikt om een gat in de dijk te dichten tijdens de watersnoodramp.
Tussendoor hebben we nog wat gedronken bij de brasserie GEEN IDEE bij Parc de IJsselhoeve, en we fietsten terug langs de Molenwetering. De fietstocht sloten we af waar we begonnen waren, bij de Oudheidkamer van de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel. Zowel op de begane grond als op de eerste verdieping raak je niet uitgekeken op alles wat er tentoongesteld staat.
Liesbeth had zich flink ingelezen over dit gebied en heeft er voor ons een interessante fietstocht van gemaakt.