Slootjesweekend (10 en 11 juni 2017)

Slootjesweekend.

Tekst en foto ’s Ben Huber

Slootjesdag Rotterdam eo 2017

Op 10 en 11 juni was het landelijke IVN slootjesweekend. Jeugbegeleidsters Evelien de Fijter had voor de 010 Scharrelkids voor zaterdag 10 juni een activiteit georganiseerd langs de Overschiesche plassen en Ketura Haveman voor zondag 11 juni op het eiland van Brienenoord. Ik had met Evelien afgesproken dat ik op zaterdag 10 juni in Overschie zou meehelpen.

Om 9.45 uur arriveer ik bij de speeltuin aan het Sidelingepad. Evelien en Anja staan al op de kinderen te wachten. Het is schitterend weer. Vlak na mijn aankomst arriveren de eerste kinderen al. Na even gewacht te hebben op wat laatkomers, vertrekken we met 15 kinderen en de nodige (groot) ouders.

We wandelen voorzien van de nodige spullen in een bolderkar naar een van tevoren door Evelien geselecteerd slootje. Onderweg is duidelijk te merken dat de spanning voor de kinderen oploopt. Aangekomen op de plek stelt Evelien haarzelf, mij en Anja eerst voor en vraagt iedereen na thuiskomst de laarzen en handen nog eens goed schoon te spoelen. Er heerst landelijk namelijk een virus in diverse slootjes die dodelijk is voor de dieren en men wil verdere verspreiding van het virus voorkomen.

Slootjesdag Rotterdam eo 2017 schepnet

Dan is het tijd voor het uitdelen van de schepnetjes. Kiezen uit al die gekleurde schepnetjes valt voor de kinderen echt nog niet mee, als je rekening moet houden met je geslacht. Na nog wat adviesjes is het is zover en wordt er naar de sloot gerend voor de eerste grote vangsten. Voor de vangsten staan witte afwasteiltjes klaar. Al snel klinken de eerste kreten, oh kom eens kijken…… ik heb wat….wat zit er in mijn netje….wat is dit voor beest….wil je me even helpen. Het wordt superleuk met al de enthousiaste kinderen. En wat zit er allemaal niet in die sloot? Je houdt het niet voor mogelijk. Alles wordt met zoekkaarten zoveel mogelijk op naam gebracht en in loeppotjes bestudeerd. Bootsmannetjes schieten heen en weer, waterschorpioenen laten hun vervaarlijke grijparmen zien, larven van de waterjuffer en de echte libelle kronkelen in het slootwater, een piepklein kikkertje blijft angstig op een vingertje zitten, salamandertjes houden zich angstig koest en poelslakken beginnen op de bodem van het teiltje de algen op te ruimen. Wat een vangsten, wat een belevenis.

Dan moeten ze met zijn allen naar een verstopt schatkistje zoeken. De vindster krijgt een Waterdoeboek en dingt als ze zich aanmeldt mee met het winnen van 3 prachtige landelijke IVN-slootjesprijzen.

Inmiddels heeft iedereen dorst gekregen en is het tijd geworden voor een bekertje siroop. Even is er rust in de tent, maar dat duurt natuurlijk niet lang.

Met teststrookjes gaan de kinderen ook nog onderzoek doen naar de kwaliteit van het water. Gelukkig komt iedereen uit op groen en dat is een goed teken.

De landelijke IVN Slootjes organisatie heeft voor leuke geschenkjes gezorgd. Aan het eind krijgen de kinderen nog een Slootjesexpert button, een kikkervouwplaat en een zoekkaartje.

Tevreden en voldaan gaan de kinderen weer naar huis.

 

Dankzij onze jeugdbegeleiders en de landelijke IVN slootjesorganisatie hebben de kinderen weer een gezonde en belevingsvolle dag in de natuur doorgebracht.