Slootjestraining 2019

Nieuwe inspiratie opdoen voor onze Slootjesdagen - dat wilden een flink aantal IVN-ers in Zuid-Holland wel. Maar liefst 15 vrijwilligers, vanuit 5 afdelingen in Zuid-Holland, woonden op 1 juni en leuke en inspirerende dag bij. Twee docenten van de wergroep DKV van IVN Zuid-Holland (Ton Lommers en WIm van Schie) verzorgden een gevarieerd programma, met een sessie binnen en natuurlijk buiten, aan de waterkant. Hoe kinderen de wondere wereld van het water in sloot en plas laten ontdekken, op een avontuurlijke wijze - dat was het centrale thema.

De locatie was ideaal - het lescentrum van NMD De Wilgenhof en het weidegebied in het Berg en Broekpark, aan de Bergsche Achterplas. Ook het weer werkte mee.

Het resultaat slootjes vissenAan de waterkant van de Plas, langs de vele sloten en plasjes gingen de deelnemers aan de slag.

Kikkers ‘lokken’ met een (rood) lapje stof vlak boven het wateroppervlak (zie foto) ? Zou dat werken? Een enkeling lukte het; anderen gaven de tip dat een klein puntje stof genoeg is, en dat ook wanneer je een schelpje op het water gooit, de kikkers massaal dat bespringen. Probeer het zelf eens uit! En waarom kikkers dat doen - wie weet het antwoord?

Kikkers foppenActiviteiten zoals een bootje van een rietblad vouwen was ook voor (volwassen) leuk om te doen. De top-tip van Ton (althans voor de opsteller van dit verslagje) was: ga niet direct van start met het ‘vissen’ in de sloot, maar interesseer de kinderen eerst voor de sloot, het water en de dieren erin en erbij leven, met proefjes en activiteiten.

Larven in de bakMet een hoofd vol ideeën, een mooie zoekkaart waterdiertjes en vele tips uit het boekje Schrikdraad (van Ton Lommmers) rijker, vertrok iedereen om 15.00 uur.

Rietbootjes