Scheveningen van Mondriaan tot lekkerbek (4 augustus 2018)

Tekst en foto’s Lenie Lelie en Anita van Keulen

 

Een week later dan gepland in verband met voorspelde onweersbuien gingen we op deze zonnige zomerdag met 7 wandelaars op pad in Den Haag.

 

Scheveningen, van Mondriaan tot lekkerbek: Mondriaan omdat de wandeling start bij het Gemeentemuseum in Den Haag, ontworpen door Berlage, waar veel werken van Mondriaan permanent tentoongesteld zijn. We liepen door een gedeelte van het Statenkwartier en kwamen op het Frederik Hendrikplein langs het beeld van de Indische tantes. De route voerde ons naar het andere deel uit de titel: de havens en de visafslag, de geur van gebakken lekkerbekjes. We weerstonden de verleiding en liepen door naar de boulevard, waar een heerlijk zeewindje welkom was. Tijd voor een pauze in één van de strandtenten. Dat wespen geen pauze houden ondervond één van de deelnemers aan den lijve, gelukkig zonder ernstige gevolgen.

Uitgerust vervolgden we de wandeling, via het imposante Kurhaus kwamen we bij het Westbroekpark, Daar namen we een kijkje in het daarin gelegen Rosarium. Ondanks de droogte en de hoge temperaturen in deze zomermaanden is het gras daar groen en bloeien de rozen en o.a. vlinderstruiken. Een klein klimmetje bracht ons in de Scheveningse bosjes waar we over een schaduwrijk bospaadje liepen. Via een waterpartij kwamen we bij het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Japanse oorlogsterreur. Elk jaar vindt hier op 15 augustus een herdenkingsplechtigheid plaats. We liepen weer terug naar het Gemeentemuseum, gadegeslagen door een indrukwekkend beeld van Nelson Mandela.

 

Het was gevarieerde wandeling: mooie panden, monumenten en beelden in de stad en op de boulevard, havens, zee, strand en groene parken!

 

Anita van Keulen

Lenie Lelie

Foto’s: Rosarium in Westbroekpark. Boulevard van Scheveningen.

RosariumBoulevard Scheveningen