Scharrelkids 010: Helden van de herfst

Tekst en foto’s Chris Veerman

Op zaterdag 14 oktober gingen onze IVN- jeugdbegeleiders Evelien de Fijter en Anja Vonk met onder andere een groep Bevers (kinderen) van de scouting Starrenburg en een enthousiast kind uit de wijk paddenstoelen zoeken in het Overschiese Park.

Motto: “ In deze tijd van het jaar zijn er genoeg paddenstoelen te vinden maar ze hebben zich vaak wel goed verstopt.”

De spanning was van het gezicht van de kinderen af te lezen. Wat gaat er gebeuren? De kinderen weten wel wat champignons zijn die je in het blauwe bakje van de supermarkt vindt en kennen ook het liedje ‘Op een grote paddenstoel…’, maar waren vol verwachting wat ze moesten doen.

Evelien vertelde ze eerst wat paddenstoelen zijn en hoe verschillend ze eruit kunnen zien. Ieder kind kreeg een bordje met zijn of haar naam erop. Ieder kind moest in het park een paddenstoel zoeken en het bordje erbij in de grond prikken. Alle bordjes stonden snel bij diverse zwammen. Deze leken tenminste op het beeld wat jonge kinderen van paddenstoelen hebben.

Scharrelkids 010 paddenstoelen

Nadat alle gevonden paddenstoelen bekeken waren, waarbij het spiegeltje en de loep intensief gebruikt werden, ging de groep verder het park in. Wat waren ze verbaasd over de diverse vormen en kleuren. Ze werden helemaal enthousiast toen ze met het ‘inkt’ van de inktzwam en een dun twijgje een hartje op papier konden tekenen.

Maar… het spannendste was eigenlijk een dode muis op het pad. Wat hadden ze veel te vertellen aan hun ouders toen ze werden opgehaald. Het waren nu echte scharrelkinds paddenstoelenexperts.