Rondjes Schiebroekse Park en Kralingse Bos (18 en 25 september 2020)

Nieuwe Natuurgidsen presenteerden in september 2020 hun eindopdracht voor de Natuurgidsenopleiding, die zij daarmee afrondden. Zij presenteerden de routes die zij gemaakt hadden voor de IVN Routes app: een rondje in het Schiebroekse Park en een in het Kralingse Bos. Natuurlijk kan iedereen deze routes downloaden uit de app IVN Routes, gratis te verkrijgen in een van de app stores en ze zelf lopen, in eigen kring en op zelf gekozen tijdstip. De routes lopen met de maker bood iets extra’s.
 

Schiebroekse Park 1 (18 september)
Gidsen Jos Koot en Karin Goossen

Het weer was warm, de zon scheen en het was droog.

Na kennismaking en het introductie-praatje over het IVN hebben we de deelnemers geholpen met het downloaden van de IVN app met de wandeling. Niet iedereen koos hiervoor, maar wilde enkel worden rondgeleid. Bij de eerste stop werd in het kort uitleg gegeven over de geschiedenis van het gebied en het ontstaan van het park. Bij de diverse stops werd telkens wat meer informatie gegeven dan vermeld in de digitale wandeling. Mede hierdoor was het een uitdaging de wandeling niet te lang te maken.

Met het voorlopen hadden we nog enkele bijzondere waarnemingen gezien die we gebruikten ter aanvulling op de wandeling. Zo waren er al diverse soorten paddestoelen opgekomen ter hoogte van een beukenbosje. En we hebben uitleg gegeven over de knoppergal die we bij een groepje eiken verspreid op het wandelpad zagen liggen. Na een ‘aandachtsoefening’ op de brug liepen we in stilte naar de volgende stop. Bij het praatje bij deze stop werden we verrast door een paartje Boomvalken die een vliegshow gaven door tussen de bomen door te jagen. Wat een mooie waarneming, net nadat een deelnemer zich afvroeg of er wel natuur te zien was zo dicht bij de stad. Het laatste deel van de wandeling hebben we ingekort vanwege de tijdsduur van de wandeling.

 

Schiebroekse Park 2 (25 september)
Gidsen Jos Koot en Marcella Hallemeesch


De tweede wandeling (op 25 september) viel helaas enigszins in het (regen)water. Desondanks waren de deelnemers enthousiast.

 

Schiebroeksepark

Kralingse Bos (25 september)
Gidsen Lisa Klompenhouwer en Mirjam de Neef


Een select groepje deelnemers maakten met de makers van de route een rondje door het Kralingse Bos, startend bij de vistrap en eindigend met een rondje door de Heemtuin. Daar konden de deelnemers zelf met behulp van de route uit de app een rondje lopen.