

Vleermuistweeluik (avondbijeenkomst en excursie) goed bezocht
Vleermuisexpert Peter Lina verzorgde op 31 augustus, op inspirerende en zeer deskundige wijze, een lezing aan de hand van een powerpoint-presentatie. Hij is een bevlogen man, die zich zijn leven lang heeft verdiept in vleermuizen.
De gewone dwergvleermuis. Foto Niels de Zwarte.
Ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd, werkt hij nog als gast-medewerker bij Naturalis en doet onderzoek naar vleermuizen: ook op internationaal niveau.
Achtereenvolgens behandelde hij de mythevorming rond vleermuizen, hun plaats in de evolutie, hun levenswijze (voortplanting, verblijfsplaatsen en voedsel) en voorkomen.
De bijeenkomst met Peter Lina (rechts achter), LCC Romeynshof. Foto Chris Veerman
In Nederland leven alleen soorten die insecten eten. In het najaar vindt de paring plaats; de vrouwtjes bewaren het sperma gedurende de winterrust en kiezen het moment waarop de omstandigheden gunstig zijn voor de bevruchting.
Echolocatie is de manier waarop ze hun prooi lokaliseren. Elke soort heeft zijn eigen frequentie (toonhoogte), melodietje, ritme en klankkleur. Dat konden de deelnemers ervaren tijdens de avond-excursie in het Kralingse Bos.
Onder leiding van Garry Bakker en Niels Godijn werd een ronde gemaakt door het bos en langs de Plas. Ondanks de matige omstandigheden, een vrij harde wind en een enkel buitje, werden er interessante vondsten gedaan. We zagen laag bij de grond fouragerende Rosse vleermuizen en hoorden een ‘zingende’ Ruige dwergvleermuis op zoek naar een vrouwtje. We zagen en hoorden veel Gewone dwergvleermuizen. Daarnaast vertelden Garry en Niels allerhande wetenswaardigheden over de natuur in het Kralingse Bos die we onderweg tegenkwamen.