Rotterdam en omstreken
Natuur in de Buurt
zaterdag18nov2017

Speuren naar sporen in de Carnisse Grienden

door Liesbeth den Haan

In voorbereiding op de excursie Speuren naar diersporen in de Carnisse Grienden (11 november) legden we zogenoemde sporenbuizen op vier locaties. Een sporenbuis is een pvc-buis met daarin een latje, waarop een stempelkussentje en papierstroken zijn vastgemaakt. De “stempelinkt” bestaat uit een mengsel van paraffine-olie en fijn gestampte houtskool; dit mengsel wordt aangebracht op sponsdoekjes. Als lokaas gebruikten we pindakaas (zoutloze).

Sporenbuis

Het was spannend om op de dag zelf te zien wat we zouden aantreffen. Op de foto zien we een wirwar van pootafdrukken, mogelijkerwijs van een kleine soort (woel)muis. Er zijn soorten muizen die behoren tot de famlilie van de Ware muizen, en soorten die behoren tot die van de Woelmuizen. Woelmuizen hebben een stompere kop, de oren zijn meer verstopt, en het zijn planteneters. Ware muizen hebben een spitsere kop, grotere en duidelijk zichtbare oren, en het zijn alleseters (dus ook insecten). Bos- en Woelmuizen hebben beide vier tenen aan de voorvoet en vijf aan de achtervoet.

In de prenten is het onderscheid tussen Bosmuizen (familie Ware muizen) en verschillende soorten Woelmuizen echter moeilijk te zien, zeker als er zoveel sporen door elkaar heen staan. Opmerkelijk is dat er twee verschillende keuteltjes te zien zijn: kleine zwarte, en grotere geelbruine. En we zien een enkel dun zwart lijntje, hoogstwaarschijnlijk afdrukken van de staart.

Overigens vonden we ook diverse sporen van het meest tot de verbeelding sprekende zoogdier dat sinds enkele jaren in de Carnisse Grienden wordt gesignaleerd: vraat- en knaagsporen, (beginnetje van) dammen in het water, een burcht. Aan een van de stammetjes was duidelijk sprake van ‘werk in uitvoering’. Zou het de volgende keer als we er komen omliggen?

Beverprent
Bever prent achterpoot

Knaagpsporen_bever
Knaagsporen bever op wilg

Nieuwedam_CG_bever

Een nieuwe dam in aanbouw