Rotterdam en omstreken
IVN
donderdag12jan2017

Nieuwjaarsreceptie afdeling Rotterdam e.o. druk bezocht

Foto ’s Chris Veerman, tekst Ben Huber

Vrijdagmiddag waren er 27 aanmeldingen binnen voor de nieuwjaarsreceptie op zaterdagmorgen 7 januari. Een mooie score. In de loop van de avond valt er een dun laagje sneeuw, wat blijft liggen. Een prachtig gezicht. Helaas te laat voor een witte kerst. Maar ja, je kunt niet alles hebben nietwaar ? Het vriest en er wordt gewaarschuwd voor gladheid in de nacht en ochtend. Waarschuwingscode oranje is van toepassing voor de nacht en de ochtend. Dat betekent dat er grote kans is op gevaarlijk of extreem weer, schade, letsel of veel overlast. De eerste twijfelaar meldt zich aan het eind van de avond. Gaat het weer roet in het eten gooien ? Nee gelukkig niet, slechts een enkeling laat het afweten. Het openbaar vervoer werkt en bij de tramhalte staan een twintigtal diehards te wachten om met frisse moed aan de nieuwjaarswandeling te beginnen.

Het Schiebroekse Park is goed begaanbaar. Onder onze schoenen knarst de sneeuw.

Zoals verwacht is het mooi in het park. De eerste Schotse hooglanders, voorzien van een dikke rode winterjas, vertonen zich tussen de bomen. Van huis uit zijn zij gewend aan kou en zolang er iets te eten valt hoeven zij niet op stal. Ze bekijken ons argwanend. Onderweg wordt er ondertussen gezellig gepraat. Het zonnetje probeert er door te komen. Haar licht laat de ijskristallen op de takken en bladeren van de bomen en planten prachtig glinsteren. Dan is er plots een hels kabaal van een landend passagiersvliegtuig. Aan het eind van het park ligt de landingsbaan van het Rotterdamse vliegveld Zestienhoven. Of heet het anders soms ? Nee toch ? Catolien vertelt over de negatieve gevolgen die het vliegverkeer voor het park heeft (gehad). Even verderop etaleert zich een met verdiepingen opgebouwd Fluweelpootje tegen een boomstam. Deze fraaie mooi gekleurde paddenstoel vertoont zich pas als het wat kouder wordt. Aan het eind van het park vertelt Liesbeth over het Gedenkbos. Bewoners van Schiebroek en/of mensen die een boom willen planten voor hun dierbare voor wie Schiebroek veel betekende, worden hier in staat gesteld om een boom te planten.

Dan betreden we het terrein van Natuurtalent waar één van de landbouwers vertelt over de hier, sinds een aantal jaren, gestarte stadslandbouw. In de oogstmaanden is het terrein een heus voedselbos met gewassen, fruitbomen en een moes- en kruidentuin.

We nemen ook een kijkje in de kas. Bij Natuurtalent worden leerwerkplekken gecreëerd waar mensen zonder werk of diploma hun talenten kunnen ontwikkelen. Er worden plekken voor praktijkonderwijs en stages geboden. Diverse vrijwilligers van binnen en buiten de wijk zijn er met veel plezier bezig en vinden er een waardevolle dagbesteding. Iedere tweede zaterdag van de maand vindt van 10.00-16.00 uur de kleinschalige Puurtalent Markt plaats, met lokale en pure producten. Langzaam maar zeker wordt Natuurtalent een vast ontmoetingspunt in de wijk.

Genoeg in de kou gestaan. We gaan het gezellige huiselijke theehuis in. Binnen knappert de goed gevulde warme houthaard. Bovenop een verlichtingsarmatuur bevestigd op een balk ligt één van de moestuinkatten extra verwarmd uit te buiken. Voor de aanvang van de lunch wordt eerst An Hemmes met een bloemetje bedankt voor de door haar succesvol georganiseerde wandelingen. Na vier jaar stopt An met organiseren en gaat het wat rustiger aan doen. Ze blijft wel nog regelmatig aan de wandelingen deelnemen. Aan twee lange tafels wordt vervolgens de lunch met warme soep en heerlijke toast genuttigd.

Het theehuis is een pleisterplaats voor verjaardagen, personeelsuitjes, workshops en groepjes rolstoelers van de diverse zorgcentra. Het heeft ook een uitgebreid terras waar het bij goed weer goed vertoeven is. Een aanrader dus voor als je in de buurt bent.

Ook dit jaar was de nieuwjaarsreceptie weer een groot succes en ontzettend gezellig. Met dank aan Liesbeth den Haan en Catolien Vermeulen.