Rotterdam en omstreken
Overig
maandag03jul2017

IVN Rotterdam met kraampje op Bijenmarkt in Schiedam

Tekst en foto Liesbeth den Haan

 

De Midden-Delfland Vereniging maakt zich sterk voor een open, groen en aantrekkelijk Midden-Delfland. Om deze groene oase in de Randstad onder de aandacht te brengen bij de bewoners van de omringende steden, organiseert de vereniging jaarlijks de Midden-Delfland Dagen. Dit jaar vonden deze plaats op 17 en 18 juni en tijdens de dagen stond het thema duurzaamheid centraal.

Diverse fietsroutes leidden langs activiteiten en locaties waarbij “boeren, burgers en buitenlui” elkaar konden ontmoeten en kennis konden maken met een duurzame inrichting van het platteland. Een van de routes leidde langs een “bijenmarkt”, georganiseerd door de Schiedamse stadsimkers. De locatie was de boomgaard bij het centrum voor Natuur en Milieu Educatie (NME) aan de Harreweg in Schiedam. Dit centrum is prachtig gelegen aan de noordrand van Schiedam, buiten het oude dorp Kethel, grenzend aan oude veenweiden.

De meeste kraampjes op de markt hadden met honing te maken of met andere natuurlijke producten uit de streek (boerenkaas, lokaal gemaakt bier). IVN stond er met een kraampje om haar doelstelling van beleving van de natuur dichtbij en de activiteiten van de Rotterdamse afdeling onder de aandacht te brengen. Een regelmatige stroom belangstellenden kwamen bij de IVN- kraam kijken en zich informeren over het werk van IVN en de activiteiten van de Rotterdamse afdeling.

Een interessant programmaonderdeel was de keuring van honing en andere bijenproducten. Op de foto zien we de keurmeesters aan het werk, om visueel een pot honing te beoordelen op transparantie en eventuele in de honing zwevende of neergeslagen ongerechtigheden die niet in de honing thuishoren. Andere elementen waarop werd getest en gemeten zijn: het vocht(water)gehalte (dat niet hoger dan 20% mag zijn om honing te mogen heten; vochtgehalte beïnvloedt de houdbaarheid), het gehalte HMF (een van nature voorkomende stof in honing ontstaan door afbraak van suikers, die echter bij te hoge concentratie giftig is voor de bijen (niet voor mensen!), de hygiëne van de verpakking (pot), de kleur van de honing (die moet overeenstemmen met de soort(en) bloemen waar uit de bijen nectar hebben gehaald).

Alle resultaten worden uiteraard genoteerd, en bij een goede score wordt een officieel certificaat uitgereikt. Veel informatie is te vinden op de site: www.imkerpedia.nl