Natuurexcursie in het Lage Bergse Bos (16 november 2019)

een verslag van Piet Mulder

Gidsen: Paul Winckers en Henk Antonioli
Aantal deelnemers: 13

De verzamelplaats is het eindpunt van lijn vier op de Molenlaan (Rotterdam-Hillegersberg). We lopen naar de Beethovensingel. Daar staan mooie Esdoorns. Het zijn wel cultivars. De kruinen zijn mooi rond en de bomen worden niet hoog. Aan de overkant staan Hongaarse eiken. Verderop op de singel staan Spaanse aken, een esdoorn-soort. Je ziet het aan de lobben van de bladeren. Langs de Schubertlaan staan Italiaanse populieren. Deze zijn hoog en smal. De ruwe bast is zeer geschikt als overwinteringsplaats voor insecten. Langs de Henriëtte Bosmanlaan staan Perenbomen. De Halsbandparkieten vinden hier een rijk gedekte tafel.

 

We komen in het bos aan. Het eerste wat we zien zijn Abelen, een populierensoort. Deze bomen hebben huidmondjes in de vorm van Wiebertjes. Hierdoor “ademt” de boom. Het hout van de abeel is een stuk beter dan het hout van de gewone populier. De meeste populieren zijn al weggehaald uit het bos vanwege het bereiken van hun uiterste houdbaarheid. De populieren rotten vaak weg omdat ze inwatering hebben. In de scheuren en spleten van zo’n boom stroomt regenwater en een populier is dan binnen een mum van tijd weggerot. 

De halve molen

De halve molen die we zien is een restant van molen 4G. Het was de eerste molen van een molenviergang. Het water van wat eens een polder was moest een aantal meters omhoog gepompt worden voor het in de Rotte geloosd kon worden. De molens werden overbodig doordat het elektrische gemaal zijn intrede deed. De molen kon dan door de beheerder gekocht worden als huisvesting. De meeste beheerders konden die molen niet betalen en verdwenen naar elders. De eigenaar van de halve molen die we hier zien heeft het eikenhout van het bovenstuk van de molen verkocht aan o.a. meubelmakers en van de opbrengst van dat hout heeft hij het overgebleven stuk gerenoveerd.

Groot Judasoor

Op een Vlier groeien grote Judasoren. Deze zwammen kunnen totaal verdrogen en zodra ze nat worden zwellen ze helemaal op. Paul laat ons een els zien. De boom heeft proppen (de vrouwtjes) en katjes (de mannetjes). Mezen en putters zijn gek op de zaadjes uit de proppen. Bladeren verkleuren in de herfst. De bomen halen het groen (chlorofyl) uit de bladeren en de bomen laten de bladeren daarna vallen. Er staat een Peterselievlier. Hij draagt geen vrucht. De Haagbeuk herken je aan de zadentros. Haagbeuken staan vaak in lanen en ze worden vaak als heg gebruikt. Het is een totaal andere soort dan de Beuk. We wandelen in het stuk bos tegenover het Lake House. Dit is een zeer laag gelegen stuk. Het is er nattig en modderig en het mos tiert welig. Hier zien we ook nog wat zwammen, o.a. de Roodporiehoutzwam. Vogels zien we ook nog wel: Blauwe reigers, Kool- en Pimpelmezen, Zwarte kraaien, vinken, een Grote bonte specht, een Buizerd en een Roodborst.
Het Lage Bergse Bos (LBB) is in het begin van de jaren zeventig aangelegd. Rotterdam zocht een recreatieplek voor zijn inwoners. Het LBB is aangelegd op weilanden en op wat vroeger polder was. Het heeft niet zoveel met natuur te maken; recreatie was hoofdzaak. In de omgeving zijn wel enkele natuurgebiedjes: de Wiebertjes, het Korenmolengat en de plassen rond de roeibaan bijvoorbeeld. Heuvel B in het Hoge Bergse Bos is pas geheel gerenoveerd. Wandelpaden, mountainbikepaden, skeelerpaden en ruiterpaden zijn nu geheel gescheiden. Er zijn grote vijvers gegraven voor de waterberging.

heckrunderen

De tunnel* neemt een flink aantal hectares in beslag. Daar kan het regenwater niet opgenomen worden. Om dat te compenseren heeft men die vijvers aangelegd. Ook zijn er veel watergangen uitgebaggerd en vergroot en verdiept. Schotse hooglanders houden het gebied open. Zij voorkomen het dichtgroeien van het bos. De werkzaamheden is het bos zijn drieledig: duizenden Essen moeten gerooid vanwege de essentakziekte, er vindt vernieuwing plaats en de tunnel* moet aangelegd worden. Over een jaar of tien ziet het bos er weer prachtig uit.

Dank aan Paul en Henk en aan alle deelnemers.


 

*Voetnoot van de redactie:
Door het Lage Bergse Bos wordt een verbindingsweg aangelegd tussen de A13 en het Ter-bregseplein. Deze komt te liggen in een tunnelbak in het bos en in een tunnel onder de Rotte door.