Excursie naar De Zaag – Krimpen aan de Lek (22 juni 2019)

Gidsen: Liesbeth den Haan en Marius Huender
Aantal deelnemers: 8
Tekst en foto’s: Piet Mulder

De Zaag (37 ha) is vernoemd naar de houtzagerij die hier vroeger stond. Er zijn geulen gegraven en die zijn uitgediept. Het gebied is van zwerfvuil gezuiverd en de bodem is gesaneerd. Het is buitendijks gebied dus je moet rekening houden met eb en vloed. Het hoogteverschil tussen eb en vloed is gemiddeld 120 cm. Je ziet de voorposten van de Rotterdamse haven, maar in dit gebied is het zo stil dat je alleen maar vogeltjes hoort. Er zijn heerlijke strandjes.

Het is een geweldige dag. Mooi weer, goede gidsen en plezierige deelnemers. Als er één echt doortastend is dan is het wel Liesbeth. Er liep een grote man met een volledig getatoeëerd ontbloot bovenlijf langs met een gigantisch grote wolfshond. Liesbeth stapt op de man af en vraagt of hij zijn hond wil aanlijnen. Als een klein kind gehoorzaamde de man en lijnde zijn hond aan. Bewondering alom.

We horen het kabaal van een Cetti’s zanger. We zien lepelaars, scholeksters die constant mijn naam roepen: “die Piet, die Piet”, meerkoeten, kuifeenden, een koekoek die constant zijn eigen naam bleef toeteren, knobbelzwanen, kraaien, aalscholvers, wilde eenden, grauwe ganzen, visdieven, karekieten en bosrietzangers. En dat alles tussen grote bedrijfsloodsen en fabriekshallen. We zagen ook nog de ark van Noach.

Het IVN gaat natuurlijk voor plantjes. Als je hier inventariseert kom je op honderden soorten. Dat gaat ons te ver. We kiezen er enkele uit: kattenstaart (foto hieronder).

Kattenstaart

Valeriaan – iedereen werd opeens heel rustig -, engelwortel (typisch een plant van de rivierkust), luzerne, witte en gele honingklaver, rolklaver, kleine klaver, noorse esdoorn met de “sleutelbosjes”, akkerdistels, de inheemse (gewone) berenklauw, wilgen in alle soorten en maten, raapzaad en korenbloemen (ingezaaid).

Noorse EsdoornHierboven de noorse esdoorn. Hieronder de engelwortel.

EngelwortelGewone BerenklauwDe gewone berenklauw (boven) en kaasjeskruid (onder).

kaasjeskruid

De distelvlinder was geregeld te zien en ook het koolwitje. Voor Marius: de distelvink is de putter.

Dank aan de gidsen en dank aan alle deelnemers en dank aan die dame die mij fysiek steunde bij het maken van een foto.