Excursie in Het Park (22 oktober 2017)

een verslag

tekst en foto’s door Liesbeth den Haan

Het Park is een Rijksmonument, het eerste stadspark van Rotterdam. Het is ontstaan uit de samenvoeging van twee oude buitenplaatsen ten westen van de stad. De parkinrichting is deels van tuin- en landschapsarchitecten vader en zoon Zocher. Er staan momenteel wel 60 boomsoorten in 400 verschillende variëteiten. Vele daarvan zijn exoten. Door de decennia heen zijn nieuwe soorten aangeplant. Genoeg dus om te horen, te zien en te ruiken.

We trotseerden regen en wind en gingen op pad. We begonnen de rondwandeling bij een boom net buiten het monumentale toegangshek aan de Westzeedijk. We zochten blad, vrucht en vruchtomhulsel en namen die mee om die later te vergelijken met groeiwijze, blad, vrucht (noot) en omhulsel met die van de gewone, inheemse Hazelaar. Zo zagen we de verwantschap en de verschlllen tussen beide bomen – de eerste was dus een Boomhazelaar of Turkse hazelaar. Iedereen kreeg ook een bladenblad, om te helpen bij het zelf herkennen van de vele andere bomen die we tegenkwamen. Ook de twee natuurgidsen (Paul Winckers en ondergetekende) leerden bij. Een kleine boom met een vrij grote rode bes konden we niet ter plekke thuisbrengen.

Het Park gezelschap

Een van de deelnemers (Philip) meldde later dat hij had achterhaald dat het ging om een Bastaard Hanenspoordoorn, een kruising tussen de Hanendoorn en de Meidoorn, die in de negentiende eeuw gekweekt werd in Frankrijk. Ook ontdekten we een exemplaar van de Hopbeuk, dankzij de oplettendheid opnieuw van Philip. De vruchten van deze boom lijken inderdaad erg op hopbellen.

Foto Liesbeth den Haan.

Het Park Hopbeuk

De tak van een Hopbeuk, met hopachtige vruchten van dit jaar en de nieuwe (mannelijke) katjes.

Foto Philip Both.

Het Park bruggetje

De houten hangbrug over het water, in de Heemtuin. Vlak daarnaast (midden-onder op de foto) zijn de “puisten” te zien, vanuit de grond omhoog komend, van de Moerascypres (stam rechts). Het zijn een soort luchtwortels. Foto Philp Both.

Het Park Hanenspoordoorn

Takken en bes van de Hanenspoordoorn. Foto Philip Both.

Het Park Oudhollandse tuin
Deze formele, oudhollandse tuin werd aangelegd ter gelegenheid van de allereerste Floriade (1960), die in Het Park werd gehouden. Foto Philip Both