Rotterdam en omstreken
Duurzaamheid
Op
zaterdag19sep202009:45

Uitgesteld ! Eerste Schone Rivieren expeditie in Wilhelminahaven (Schiedam)

-- Let op deze excursie is uitgesteld !! --

IVN heeft een educatief programma dat gaat over beleving van de rivier en de rivieroevers. Deze activiteit is verbonden aan het grote project Schone Rivieren* waarin IVN, Stichting Noordzee en Plastic Soup Foundation samenwerken, in de strijd tegen de plasticvervuiling van rivieren en zee.

In het kader daarvan heeft IVN een expeditie ontwikkeld langs de rivier, om te beginnen op de locatie Wilhelminahaven in Schiedam (bij de Westfrankelandsedijk). Deze activiteit is bedoeld voor jongeren van 12 tot 16 jaar. De kinderen gaan ontdekken wat er allemaal te beleven valt aan de oevers van de rivier en in het nieuwe getijdenpark Wilhelminahaven (Schiedam).

In het Wilhelminapark is een zogenoemd Getijdenpark aangeled; de kades zijn neergehaald en vervangen door een geleidelijk aflopende oever. Hier krijgt de natuur haar kans zich te vestigen. Wat ontstaat zal herinneren aan het historische rivierenlandschap langs de Maas, met slikplaten en gorzen en de bijbehorende flora en fauna.

De kinderen gaan op pad met door IVN opgeleide Natuurgidsen en geïnstrueerde begeleiders. Die nemen de kinderen in kleine groepjes van max. 5 personen mee op pad. Allerlei materialen ondersteunen de kinderen bij het doen van waarnemingen, maar de kinderen gaan ook beleven wat een natuurlijke rivieroever is, met al hun zintuigen. En natuurlijk hoort daar ook bij dat ze tijdens de expeditie (plastic) afval gaan opruimen; niet toevallig is het op 19 september ook World Cleanup Day.

Praktische details:
Om het aantal volwassenen tot het minimum te beperken (vanwege corona-regels), kunnen de ouders/familieleden van de kinderen niet mee; het wordt dan praktisch onmogelijk om de 1,5 afstand tussen volwassenen en volwassenen en kinderen te respecteren.

De kinderen zullen lekker smerig worden, dus kleding die tegen een stootje / modderspetje kan is aeen must en laarzen ook. Een mobiele telefoon (met verbinding met internet) is nodig voor enkele opdrachten.
Deelname is gratis.

Verzamelen om 09.45 uur, op het verhoogde terras langs de Nieuwe Maas, Maasboulevard, naast DHG (bedrijf).
Vertrektijd: 10.00 uur.
Eindlocatie: bij zwembad aan de Westfrankelandsedijk, om 12.00 uur.

*Meer informatie over het project Schone Rivieren is te vinden op: www.schonerivieren.com.

Inschrijving vooraf is verplicht, via het e-mail adres ivnrotterdam@gmail.com, onder vermelding van naam, leeftijd van het kind / de kinderen, en naam van ouder/verzorger en telefoonnr. waarop die zonodig te bereiken is.

Meer informatie bij Dennis van der Avoort (tel. 06-28885668) en Liesbeth den Haan (tel. 06-47046122).

-- Let op deze excursie is uitgesteld !! --

Algemene informatie

zaterdag 19 september 2020 - 09:45
Locatie: 
Strand Schiedam
Maasboulevard 7
3114 HB Schiedam
Nederland
Google Maps image