Vruchten en zaden

Zaterdag 8 oktober, de jeugdnatuurgroep trekt erop uit om vruchten en zaden te verzamelen. Het was prachtig weer en we hebben van alles gevonden: eikels,beukennootjes, kastanjes, lijsterbes enz. Erg opvallend was de grote hoeveelheid beukennootjes die er in het bos lag. Na een half uurtje keerden we met onze buit terug naar het MEC-lokaal.

We gingen de zaden en vruchten heel goed bekijken en bevoelen, hier kwamen voeldozen en microscopen aan te pas. Wat is het prachtig als je een vrucht of een zaad door een microscoop bekijkt  en wat ziet hij er dan anders uit. We hadden keus genoeg, er lag een overvloed aan producten die we konden bekijken. Heel uitgebreid hebben we de appel en de aardbei bekeken. Hier hadden we ook een papieren schemaatje van. Heel interessant!

Tot slot hebben we nog een indeling gemaakt  over de zaadverspreiding. Gebeurt dit door de plant zelf, mens en dier, de wind of het water of misschien wel door een combinatie van de hiervoor genoemde manieren? De kinderen maakten deze indeling bijna foutloos. Na deze leerzame middag konden de jongens en meisjes weer om 16.00 u. opgehaald worden in het MEC.

Corry Vroegrijk