Tiny Forests in Roosendaal Bomen en struiken

Tiny Forests in Roosendaal

Roosendaal 1 oktober 2019

In Roosendaal is op 1 oktober 2019 de aftrap geweest van de aanleg van 2 Tiny Forests, bij basisscholen in de buurt, bij de Kameleon en bij de Kroevendonk. Natuurlijk was IVN Roosendaal ook bij deze aftrap aanwezig. We zullen geen beheerwerkzaamheden doen, die moeten immers vooral opgepakt worden door de schoolkinderen en buurtbewoners, maar zullen wel met raad en advies ondersteunen waar nodig en gewenst. Ook zijn gastlessen op de scholen mogelijk, we gaan zien hoe het zich gaat ontwikkelen.

 

Onderstaande het persbericht van deze aftrap.

 

 

Gemeente Roosendaal en IVN Natuureducatie hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de aanleg van Tiny Forests. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Een Tiny Forest in de buurt zorgt voor een gezondere leefomgeving en brengt buurtbewoners dichter bij elkaar. Eind dit jaar plant de gemeente Roosendaal twee Tiny Forest aan in samenwerking met IVN Natuureducatie, scholen en buurtbewoners.

 

Tiny Forests in Brabant

IVN Natuureducatie wil de komende jaren met steun van de provincie Noord-Brabant 28 Tiny Forests in de provincie realiseren en werkt daarin samen met gemeenten. In Brabant is de gemeente Roosendaal naast acht andere gemeenten provinciale partner voor Tiny Forest. Het doel is om in Roosendaal in 2019/2020 twee Tiny Forests aan te planten. Bij voldoende animo komen er in 2020/2021 mogelijk nog twee Tiny Forests in gemeente Roosendaal bij.

 

Tiny Forests in Westrand en Langdonk

Voor het vinden van geschikte locaties heeft de gemeente Roosendaal basisscholen benaderd met de vraag of zij een Tiny Forest bij hen in de buurt mede willen aanleggen en adopteren. De Kameleon, basisschool voor speciaal onderwijs heeft hierop positief geregeerd en gaat samen met Bewonersplatform Westrand meehelpen om bij hen in de buurt een Tiny Forest te realiseren. Ook BS De Kroevendonk gaat aan de slag met een Tiny Forest op een braak liggend terrein tegenover de school aan de Langdonk.

 

Reactie wethouder

Wethouder Inge Raaijmakers reageert blij op dit initiatief: “Wat fijn dat de leerlingen van De Kameleon samen met het bewonersplatform dit minibos gaan onderhouden. Zo leert de jeugd nu al dat alles wat leeft in de natuur belangrijk is en aandacht nodig heeft. Ze raken verbonden bomen, planten, struiken, kruiden, insecten bijen, vlinders en vogels etc. Dat is belangrijk voor nu en in de toekomst!

 

Elke buurt zijn eigen minibos
Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Een minibos in je buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Wageningen Environmental Research onderzoekt het effect van de Tiny Forests op biodiversiteit, hittestress, waterberging en CO2 opslag.

Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. IVN wil dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de provincie Noord-Brabant.

 

Kick-off Tiny Forests in Roosendaal

Tiny forest beleid vanuit IVN

Ontdek meer over

Deel deze pagina