Landelijke Natuurwerkdag Schijf

Zaterdag  5 november, de Landelijk Natuurwerkdag waar we elk jaar aan meedoen. We verzamelden om 14.00 u. bij Heiberg 4 in Schijf. Toen we naar onze werkplek wandelden, begon het een beetje te miezeren. Gelukkig duurde dat niet lang. Door Kees Akkermans kregen we  handschoenen, zagen en  takkenscharen uitgedeeld en naar onze werkplek gebracht. Al spoedig was iedereen aan de slag. Leuk was het bezoek van een journalist van de Roosendaalse en Rucphense Bode. Hij kwam foto’s maken en zou een stukje schrijven over deze activiteit.

Kinderen en begeleiders gingen de Amerikaanse eik afzagen en knippen. Dit was soms nog een flinke klus, want er waren al dikke exemplaren bij. Maar de meiden (deze keer waren er alleen maar meisjes naar de jeugdnatuurmiddag gekomen) gaven niet op en gingen stug door. Het zagen en knippen ging steeds beter. Om 15.00 u. was het tijd voor chocomel met een koek. Dat hadden we wel verdiend. Daarna gingen we weer vlug aan de slag. We kwamen ook leuke dingen van de natuur tegen. Zo liet Wim ons de doolhofzwam zien, niemand vergeet meer waarom deze paddenstoel, waarbij de plaatjes niet mooi recht van de rand naar de hoed naar de steel lopen, zo heet. Er was ook een bijennest gevonden. Prachtig hoe deze kleine beestjes hun papieren nest gemaakt hebben. De kinderen konden het zelf voelen en konden ook een kijkje in het nest nemen.

Om 16.00 u. stopten we, we hadden een groot stuk bos Amerikaanse eik vrijgemaakt, maar heel de klus was nog niet geklaard. De ouders kwamen de kinderen ophalen en de jongelui  kregen nu van Bianca de Craen van Natuurmonumenten een loeppotje  en wat leuke foldertjes mee. We hoorden  dat ze tegen hun ouders vertelden dat ze het erg leuk gevonden hadden en dat was heel fijn om te horen. Toen de laatste begeleiders nog even na stonden te kletsen, kwamen er nog 3 reeën onze kant op. Wanneer ze ons ontdekten, maakten ze rechtsomkeer en vluchtten ze een bosje in. Dat was het einde van een leuke, actieve en nuttige middag.

Corry Vroegrijk