Dieren in de winter

We startten in 2020 met de activiteit ‘dieren in de winter’. 21 kinderen hadden zich opgegeven en uiteindelijk kwamen er 19 opdagen.

*Bij Chantal en Ankie deden de kinderen proefjes. Wanneer voelde het water het koudst: met een handschoen aan, ingesmeerd met vaseline of zonder iets aan je vinger. Nu snapten de kinderen waarom de eenden in de winter gewoon in het water zwemmen en waarom wij handschoenen en een dikke trui aantrekken en de dieren een dikkere vacht krijgen.

Bij een volgende opdracht voelden de kinderen verschillende vachtjes in een *voeldoos en men moest proberen te ontdekken van welk dier het was. Wat vonden ze dat interessant. Het was wel moeilijk om toch niet even te kijken. Wim en Toos vertelden er nog een heleboel informatie bij, zodat ze deze activiteit niet gauw zouden vergeten.

*Hadden de jongens en meisjes wel goed naar het filmpje gekeken en geluisterd, want dat kwam van pas bij Yvonne en Corry. Bij Yvonne hadden ze een sorteerspel; waar paste het dier bij. Hield het een winterslaap of een winterrust of was het een zomer-, wintergast of standvogel. Dat was nog een heel gepuzzel en zij konden de hulp van Yvonne goed gebruiken.

*Bij Corry konden de kinderen kiezen uit werkbladen: hoe overleef ik de winter, waar slapen de dieren in de winter, overlevingsstrategieën in de winter, kleurplaten enz. Wat was er ook alweer in het filmpje verteld? Samen kwamen de kinderen er prima uit.

Na 4 opdrachten afgewerkt te hebben was er pauze, tijd voor drinken met een eierkoek in de vorm van een vogel. Was *het een zomergast, een wintergast of een standvogel , dat mochten de kinderen zelf bepalen. Daarna vlug naar buiten voor het overlevingsspel. In het bos moest op de meerkeuzevragen het goede antwoord gevonden worden en dit moest ook weer op de juiste wijze genoteerd worden, zodat er een woord ontstond dat met de dieren in de winter te maken had.

Om 16.00 u. was het weer tijd om naar huis te gaan. Alle kinderen hadden van de activiteiten van vandaag wel iets opgestoken, ze vonden het in ieder geval een leuke middag.           

*