Alles over vleermuizen

Op 5 oktober kwam Linda van de zoogdierenwerkgroep naar de jeugdnatuurgroep om ons een heleboel wijzer te maken over vleermuizen. Wat was de belangstelling groot, we mochten 24 kinderen verwelkomen en er stonden er ook nog eens 24 op de wachtlijst.

*Na een introductiefilmpje over vleermuizen werden de jongens en meisjes in 3 groepen verdeeld. een groep ging met Linda mee voor hun eerste activiteit.  Zij liet de kinderen m.b.v. een camera in de vleermuiskasten kijken. Ze nam elke keer een paar andere kasten om de vleermuizen niet te verstoren. Ook liet Linda een echte vleermuis zien, die het bij de opvang niet gehaald had. Wat waren de kinderen geïnteresseerd in haar verhaal.

De volgende groep ging onder leiding van Ankie het vleermuizenspel spelen. *Een kind kreeg de vleermuizencape en een blinddoek om en moest de mot zien te vinden. De mot, het voedsel van de vleermuis, was een kind dat telkens in de handen klapte, de vleermuis moest dus goed luisteren waar het geluid vandaan kwam en zo op zoek gaan naar zijn prooi. Op deze manier werd echolocatie nagebootst.

De laatste groep bleef bij Corry binnen. Hier konden de jongelui kiezen uit 4 opdrachten: vleermuizenwoordzoeker, vleermuizenkruiswoordpuzzel, *vleermuis-maaltijd-mobile en een kleurplaat. De vleermuis-maaltijd-mobile was erg in trek, jammer genoeg kon deze niet helemaal afgemaakt worden, maar de kinderen kregen alle spulletjes mee naar huis, zodat hij daar afgemaakt kon worden. De woordzoeker werd ook gekozen, deze was echt niet gemakkelijk, maar wat waren het goede speurneuzen. De jongere kinderen kozen meestal voor een kleurplaat. Zij kleurden deze heel precies in. Ze waren allemaal heel  geconcentreerd bezig.

Nadat alle activiteiten aan bod waren gekomen, kwam iedereen weer naar het MEC waar drinken met vleermuizensnoepjes klaar stonden. Hierna was het tijd om af te sluiten, Linda liet nog een paar filmpjes zien die zij in de vleermuiskasten gemaakt had en beantwoordde de vragen van de kinderen. Iedereen ging enthousiast naar huis, maar niet voordat we Linda bedankt hadden voor de leuke leerzame middag.

*