Aardappelpootbedrijf Gommeren

Zaterdag 13 april vertrokken we met 21 kinderen richting Kruisland. Wij, de begeleiders van de jeugdnatuurgroep, stonden versteld van de opkomst. We werden in Kruisland *hartelijk ontvangen door de heer en mevrouw Gommeren. Als eerste gingen we de schuur in, die vol stond met grote kisten. Hier liet men verschillende soorten aardappelen zien. Wisten jullie dat er in Nederland wel 370 soorten aardappelen waren? En er komen nog steeds nieuwe soorten bij. Hier stond ook de *aardappelsorteermachine en in de ruimte ernaast werden de aardappelen gedroogd. De temperatuur moet hier precies goed zijn, als het te koud is krijgen de aardappelen plekken en als het te warm is gaan ze uitlopen. Tegen het uitlopen wordt in de droogschuur kiemremmer gebruikt. De aardappelen van pootbedrijf Gommeren gaan heel de wereld over. We kregen veel verschillende de juten zakken te  zien met daarop de gegevens in de taal van het land waar ze naar geëxporteerd werden. Wij kregen ook pootaardappelen mee om thuis in een grote pot te planten en fritesaardappelen om thuis frites van te bakken. Wat waren de kinderen enthousiast! Nadat iedereen voorzien was,  alles goed bekeken had en de nodige vragen had gesteld, gingen we naar de kantine voor een glaasje ranja *met een koekje. De begeleiding werd door de familie Gommeren verwend met een bakje koffie.

Na de pauze moest er een keuze gemaakt worden: wie wilde er mee naar de pootmachine op het land en wie ging er graag naar de dieren. Acht kinderen gingen met de heer gommeren en 3 begeleiders naar het land. Dit was een geweldige ervaring voor de jongelui, want ze mochten meerijden op de tractor, hoe cool is dat!

*De dertien overgebleven kinderen gingen o.l.v. mevrouw Gommeren naar de dieren. Eerst bezochten we het paard. Dit moest wel even wennen aan

zoveel belangstelling. Daarna gingen we naar de geitjes, deze bleven ook een beetje op *afstand. Toen de kinderen  de geitjes mochten voeren, kwam hier gauw verandering in. Wat hebben de kinderen genoten. Het was veel te vlug tijd om naar huis te gaan. Alle kinderen kregen bij het afscheid nog een tas, een pet enz. mee. Het was een excursie om niet te vergeten en om op een later tijdstip nog eens te herhalen. Familie Gommeren, heel hartelijk bedankt!

*