Roermond e.o.
Natuur
donderdag24okt2019

Duits-Nederlandse Natuurwerkdag

... op zaterdag, 2 november 2019 in Wegberg-Wildenrath, Duitsland

Op 2 november is het weer zover! Je kunt je handen uit je mouwen steken op de jaarlijkse natuurwerkdag. Op deze eerste zaterdag van november biedt Grenspark Maas-Swalm-Nette de gelegenheid om  grensoverschrijdend aan de natuur te werken. Dit jaar gaan we weer aan de slag in het Schaagbachtal (D), in samenwerking met Naturschutzstation Wildenrath en Staatsbosbeheer Regio Zuid.

De Schaagbeek bepaalt in dit gebied het reliëf. Aan de onderkant van een helling, de Kuhberg, gaat de vegetatie over in laagveen. Deze vegetatie wordt aangetast door de groei van verschillende soorten bomen (dennen, populieren, berken en vuilbomen). Om deze bijzondere biotopen te behouden is beheer nodig, door opkomende bomen en struiken te verwijderen. Op die manier voorkomen we het dichtgroeien met houtige gewassen en het verlies van water door transpiratie door de bomen.

Mensen van weerskanten van de grens zijn welkom, om mee te doen met deze Duits-Nederlandse actie. We knippen, zagen en trekken de bomen weg. Op deze manier behouden we een mooi biotoop, waar bijzondere dier- en plantensoorten zich thuis voelen. De actie, waarbij Nederlanders en Duitsers, zowel jong als oud, elkaar ontmoeten, duurt van 9.30 tot 14 uur.

Het hiervoor benodigde gereedschap is aanwezig. Zorg als deelnemer wel zelf voor stevige kleren en schoeisel. Iets te drinken staat klaar. Na afloop is er soep met broodjes bij Naturschutzstation Wildenrath.

Verzamelplek om 9:30 uur is de parkeerplaats Naturparkweg 2 (D-41844) in Wegberg-Wildenrath. Vanuit hier carpoolen we naar de locatie (ca. 2 km).

Aanmelden tot uiterlijk 1 november 2019:

via de website www.natuurwerkdag.nl (zoek naar locatie Kuhberg).

of bij André Claassen, Grenspark Maas-Swalm-Nette, ,
andre.claassen@grenspark-msn.nl , telefoon 0475 386492.

 

Duitstalige versie: Pressemitteilung Naturwerktag