Roden-Norg
Vogels
Op
donderdag07apr202219:30

Scholeksters in Drenthe

Lezing over Scholeksters

Let op: Locatie is gewijzigd in Op de Helte

Met de scholeksters gaat het slecht en hun aantal neemt dramatisch af. Het broeden aan de kust en op de kwelders is niet altijd veilig.

Lezing door Bert Dijkstra uit Assen. Hij is coördinator van de scholekster-telling in Drenthe en werkt bij Landschapsbeheer in dezelfde provincie.

Door de klimaatverandering zijn er vaker overstromingen, waardoor nesten wegspoelen, en daarnaast is ook predatie sterk toegenomen. In de agrarische gebieden is het voor de scholekster eveneens slechter geworden. Het land wordt veel intensiever gebruikt, vaker gemaaid en ook daar is er predatie door vos, huiskat, bunzing, roofvogel en niet te vergeten, de ooievaar. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat de scholekster zijn heil zoekt in steden en dorpen en daar gaat broeden op een plat dak. In de lezing zal deze trek naar het binnenland behandeld worden. Registratie van broedsels van Scholeksters in de dorpen en steden kan inzicht geven in de veranderende leefomstandigheden van de vogels, de gezondheid van de populatie en de aantallen dieren. Veranderingen in leefwijze die gepaard gaan met de veranderde habitat zullen belicht worden.

Algemene informatie

Ringen en meten van scholekster
donderdag 7 april 2022 - 19:30 tot 22:00
Locatie: 
Op de Helte
Touwslager 125
9301LV Roden
Nederland
Extra Informatie: 

Van niet-IVN leden wordt een kleine bijdrage, bv. 2 euro, op prijs gesteld.

Google Maps image