Rijssen Enter
Kind & Natuur
Vanaf
donderdag20jun201909:00

Verslag Slootjesdag 2019

Verslag Slootjesdag 2019

Op zaterdag, 15 juni, werd door het IVN Rijssen – Enter meegedaan aan de Landelijk Slootjesdag.
Dit was een groot succes. In de ochtend werden er 28 kinderen verwelkomd en in de middageditie zelfs 36.
De locatie waar “gevist” werd waren de poelen en sloot die gelegen zijn tegenover het kantoor van Staatsbosbeheer aan de Propaanstraat in Rijssen.
Om 10.00 uur werd de eerste groep kinderen verwelkomd door IVN-bestuurslid Wim van Wingerden. De kinderen hen hun ouders kregen tekst en uitleg van wat er allemaal stond te gebeuren.
De kinderen konden niet wachten tot ze aan de slag konden met schepnet, loeppotje en zoekkaart.

Het IVN stimuleert het beleven van de natuur, en dat doe je samen. Er waren dan ook veel ouders mee die getrakteerd werden op koffie door Staatsbosbeheer. Als begeleiding traden een aantal vrijwilligers van het IVN op, samen met een aantal jongeren van de IVN-rangers die Staatsbosbeheer ondersteunen in het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug.

Al gauw stonden de eerste kinderen tot aan hun middel in het water om te vissen. En de vangst was er dan ook naar. Ontelbaar veel bootsmannetjes, libellenlarven (waarvan de larve van de keizerlibel heel gemeen kan bijten) en kikkervisjes. Diverse jonge salamanders, grote geelgerande waterkevers en hun larven en nog veel meer kleine watermonstertjes. Helaas werden ook zogenaamde exoten aangetroffen. Waterdieren die hier niet horen en het natuurlijk evenwicht kunnen verstoren zoals de zonnebaars en een Amerikaanse rivierkreeft.
Tijd om ranja en een koekje te eten was er nauwelijks, zo enthousiast waren de kinderen. Voor de meeste van hen was de ochtend dan ook te snel voorbij. De kinderen gingen voldaan, en voorzien van een zoekkaart en button, naar huis. De natte kleding werd door de ouders op de koop toe genomen en gecompenseerd met prachtige foto’s en een bijzondere ervaring.

Slootjesdag 2019Slootjesdag 2019Slootjesdag 2019Slootjesdag 2019Slootjesdag 2019

Algemene informatie

donderdag 20 juni 2019 - 09:00