Verslag van de Polderbendetocht op 25 november 2018 in Gendt.

We starten vandaag bij de steenfabriek en omdat er zoveel aanmeldingen zijn doen we twee keer een tocht van anderhalf uur, zodat iedereen toch mee kan.
De eerste groep begint om half 11, het is waterkoud. Gelukkig zijn bijna alle kinderen goed warm aangekleed en kunnen we op stap. Evy gaat voor het eerst mee. Ze heeft er al lang naar uit gekeken.

Eerst maar een wedstrijdje om warm te worden, Inke wint. Daarna delen we verrekijkers uit en maken we groepjes. Elk groepje krijgt een grote foto van een vogel die misschien wel te zien is in deze omgeving, daar moeten de kinderen vooral op letten. Henny heeft ook een foto van een zeearend en laat die zien, want deze vogel is hier gezien in de afgelopen weken, wie weet…….

De kinderen popelen en we struinen over een zandpad naar het Vossengat. Wat we daar tegenkomen zie je niet zo vaak. Groene aarde met heel veel scheuren.

polderbende-nov18-2De kinderen weten meteen dat het door de droogte komt. Het is net een grote legpuzzel en als je er op loopt, moet je uitkijken dat je er niet inzakt, want er zit allemaal blubber onder. Terwijl we naar vogels speuren (die bijna niet te zien zijn) vinden we een afgebroken tak, waar wel takjes en wortels aanzitten. Max wil hem poten om te kijken of het ook echt een boom gaat worden. Intussen vinden Seth en Ties allerlei afgeknaagde takken en Pim en Sil zelfs dikke afgeknaagde boomstammen.

Ja hoor hier zitten echt bevers en ze zijn heel erg actief. Ties vindt beverpoep aan de waterkant en ze weten bijna allemaal al dat dit niet stinkt en alleen uit houtvezeltjes bestaat. Luuk en Jolie vinden al gauw de beverburcht met wel 4 ingangen. Het is een heel grote burcht!

polderbende nov2018-3Zien we daar ook pootafdrukken van bevers? Nee, te klein en met een kussentje…..gewoon hond. De vier vogels die we moeten zoeken zijn nergens te zien. O ja wel, toch , op een eilandje zitten 2 aalscholvers. Ze zitten doodstil. Er vliegt ook een groep kolganzen over, die moeten we ook zoeken. De smient en de grote zilverreiger niet, terwijl er bij het voorlopen honderden van waren. Vreemd.  We struinen verder door ruig gebied en vinden op een omgevallen boomstammetje een bijzondere paddenstoel die lijkt op een oor, het is judasoor. Die wordt groter als hij natter wordt.

polderbende nov2018-6We bekijken de grote burcht ook van bovenaf en zien dat hij inderdaad enorm is en alle knaagsporen zijn heel vers. Waarom zien we de bevers dan niet? Misschien maken we teveel lawaai. Langs de waterkant vinden we van alles: dode visjes, ganzenpoep die groen en wit is, omdat ganzen plassen en poepen uit een gaatje, heel veel ganzenveren en veertjes van de zilverreiger.  En wat bloeien er nog veel bloemen, terwijl het al bijna winter is! Dan komen we ook nog een oude boot tegen, als het niet zo koud was konden we die leeg proberen te scheppen, want er zit allemaal modder in.

Maar nu hebben we het allemaal al koud dus we struinen dwars door het gebied heen naar het Waalstrand. We ontmoeten een hond zonder baasje en die wordt helemaal enthousiast van zoveel speelkameraadjes. Of alle kinderen ook zo blij zijn?

polderbende nov2018-10Aan het strand doen we een renquiz. Wie heeft goed opgelet bij alle bevervondsten en verhalen.
Annelie doet allerlei uitspraken over bevers. Zijn ze goed dan ren je naar rechts, zijn ze fout dan ren je naar links.
- bevers eten hun keutels op – bevers hebben knalgele tanden- bevers kunnen goed zien- bevers eten alleen hout- beverpoep stinkt- bevers hebben 10.000 haren op een vierkante centimeter huid-bevers hebben zwemvliezen.

Daarna snel terug want de volgende groep staat al te wachten. Er worden nog bijzondere vondsten gedaan, mooie stenen, een roestig verfblijk dat heel mooi gevormd is, mosselschelpen met parelmoer glans aan de binnenkant, kleefkruid en zelfs een onderbroek. Die hangen we aan een waslijn.

We hebben gezien dat het alg en mos is. De algen zijn heel glad. Ook nu weinig vogels, wel een groep kolganzen die overvliegt. Ook hier veel belangstelling voorde enorme burcht en alle beversporen. Sommige kinderen vinden ruiken aan poep toch wel vies, maar ze overwinnen hun afkeer, he Dylan.  Luuk wil er niet aan, wat we ook doen. We vinden nu nog meer knaagsporen. Geweldig, wat zijn ze actief, he Pepijn. Een groot vissenskelet wordt uitvoerig bestudeerd en Ahmad maakt eigenhandig een vogelnestje, en het lukt nog ook.

We volgen een beverwissel de bosjes in en wat gaan ze ver. Uiteindelijk komen we weer bij het water uit. Plotseling roept iemand en wijst naar de lucht. Er vliegt een heel grote vogel met kromme snavel over ons heen. Zou dat….., nee vast niet….of toch…..een zeearend? Het moest haast wel. Wat een bofferds zijn wij. Intussen is Storm richting boot gelopen, maar hij gaat iets te ver richting water en ja daar zak je zo de modder in. Dat is nog wel leuk, maar als je er niet meer uit kunt, wordt het een ander verhaal. We zoeken naar takken en Jasper en Simon weten precies wat er moet gebeuren. Samen krijgen we Storm er wel uit, maar zijn laarzen niet. Die zitten muurvast. Intussen gaat Ize ook maar even proberen hoever ze kan komen. Dan komt Dieke met een dikke boomstam, die leggen we samen over de modder en Annelie gaat erop staan en met al haar kracht trekt ze de laarzen uit de blubber, samen met Jasper. polderbende nov2018-19Dan maar naar de boot, even op de foto en struinen naar het strand. Er is een eiland ontstaan en het lijkt bereikbaar, dus erop af. Snel nu het water laag is. Het lukt iedereen met laarzen aan, maar Jelte heeft geen laarzen. Maar ook hem lukt het. Dan komt er een boot voorbij, die maakt golven en het water komt omhoog. Nu eraf, oei…het is opeens veel hoger water. Maar ook dit lukt. Dylan vindt nog een koeientand en Ahmad een stenen pijpenkopje. Nog snel even de beverquiz en zelfs de kinderen die voor het eerst mee zijn vandaag weten veel antwoorden, dus top Raid, Luuk, Dieke en Ahmad en de rest natuurlijk ook. 

En het eerste dat de kinderen aan hun ouders vertellen? Ja, natuurlijk: de zeearend.

Henny

polderbende nov2018-20