Verslag van de Polderbendetocht in de dwaaltuin van Annelie

Deze keer waren we met de jongere kinderen op stap, sommige net 6 geworden.We zijn eerst in de kring gaan zitten en hebben maar eens alle onze namen genoemd, omdat er veel nieuwe kinderen bij waren. In de kringDaarna waren we een paar minuten samen stil om ons te concentreren op wat we hoorde, zagen en roken hier in deze prachtige tuin. Nou dat was heel veel:

Gezien: heel veel groene en kleuren van boom, plant en struik, merels, Koolwitje, blauwe lucht en wolken, plassen met riet, zeggen, grassen, biezen, groothoefblad, kalmoes, hele leuke kinderen en volwassenen (polderbende team) die blij waren en met veel plezier naar de wondere wereld van kleine wezentjes keken.

Niet gezien de groot hoefbladboorder, maar wel veel gaten in het blad van het groot hoefblad, waar de rupsen van de boorder van gegeten hadden?

Gehoord: gezang van vink, de regenroep van de vink, mussen, koekoek, kleine karekiet en mensenstemmen op de dijk.

Geroken: parfum van bloemen, gras, groen .

Polderbende in Tuin van AnnelieNou dat was al best veel en nu waren we pas een kwartiertje bezig. Daarna gingen we in twee groepen zoeken naar vreemde voorwerpen in de tuin, die Annelie al verstopt had. We zagen ze even op de telefoon, moesten ze onthouden en dan opzoeken. Dat lukte heel goed, bij de ene groep iets sneller dan bij de andere, maar samen hadden we alles, op 2 stoffers na, die waren onvindbaar. 

Dit was een kleine oefening voordat we met het echte werk begonnen. De kinderen kregen een potje en konden allerlei kleine diertjes of plantjes of zaadjes of….. gaan zoeken, die we dan onder de scope of onder de binoculair heel goed konden bekijken. Nou daar gingen ze, ze vlogen alle kanten op, naar de struiken en bomen, naar het water van de plas en van de Linge, onder het hout dat hier en daar lag. Wat keken ze goed, van alles hebben ze gevonden. Maar eerst heeft Sander demonstraties gegeven van hoe je aan weerzijde van een madeliefjessteel een madeliefje kan maken! 

Onder de binoculair en loep hebben we onder leiding van Alice en Swen allerlei dingen bewonderd : Kijken onder de binoculair en loepPlantenMannelijke katjes van de walnoot Juglans regia L. , madeliefjes madeliefste, Gele buisbloempjes van de madeliefjes, Witte lint bloempjes, het hart van een blauwe maagdenpalm bloem, Nerven van blaadjes bewonderd en brandharen van brandnetel.

DiertjesRoodkopvuurkever, Elzenhaantjes metallic blauwe vleugels, hun gele glanzende doorzichtige eitjes onder zich en ook los op het blad, Elzenvlieg, Duizendpoot, Schuimbeestjes, in het schuim, en zonder schuim, oranje beestjes, watervlooien, waterpissebed (heeft sprieten) of was het de gewone? gewone pissebed. Kikkervisjes, d.w.z. misschien Paddenvisjes of larven van de gewone pad, Ze zien er hetzelfde uit. Heel veel padjes van klein naar groot, kleine watersalamanders. Larve van de waterjuffer ( ik dacht dat qua maat en voorkomen dit toch het meeste paste en dat Rik gelijk had).

vissen in de tuinvijverEn dan vliegt de tijd, de eerste ouders kwamen er al weer aan. Intussen hadden we ook nog wat gedronken en een koekje gegeten. Voordat iedereen naar huis ging had Annelie nog even een plant uitgegraven met wortel en al en Henny liet zien met 2 stenen wat er uit de wortels kwam. Iets olieachtigs, dat gebruikt wordt om allerlei zalfjes en crèmes van te maken. Die plant heet dan ook smeerwortel. Sommige kinderen hebben het meteen uitgeprobeerd. Het voelde lekker op de huid.

Sommige kinderen en ouders konden er niet genoeg van krijgen. Wat fijn dat we in deze prachtige tuin mochten ronddwalen.

Alice en Henny