Verslag van de Polderbende tocht 11 maart in de Klompenwaard

Na de lange periode met hoogwater en daarna de vorst zijn er nog weinig tekenen van lente te bespeuren in het gebied. Alles is nog kaal en doods en zelfs de vogels laten zich nauwelijks horen. Een enkele vink, een koolmeesje en een winterkoninkje, dat is het wel zo ongeveer.
Maar daarom niet getreurd , er is toch wel genoeg te beleven hier.
Annelie vertelt over de kudde konikpaarden die hier loopt, 10 stuks in totaal, waarbij er 2 leidhengsten zijn. Die staan meestal op de uitkijk en waarschuwen de kudde bij gevaar. 2 leidhengsten op zo’n kleine kudde is eigenlijk best bijzonder en er zal nog een keer uitgevochten moeten worden die echt de leider is. Maar de leider is niet de baas, dat zijn de merries.

We zien dat de dieren hier ook bijgevoerd worden, er liggen balen hooi. We bespreken samen of dit nodig is of niet. De meeste kinderen vinden dat we dieren, die wij hier neerzetten, niet mogen laten verhongeren, dus bijvoeren.

Als we een eind het gebied ingelopen zijn gaan we een eerste grondboring doen. Op mijn vraag: Wat zou het hier voor grond zijn? Antwoorden bijna alle kinderen: klei. En meestal is dat langs de rivieren ook wel het geval, denk maar aan alle steenfabrieken langs de rivieren.
We hebben genoeg boren om 2 aan 2 te beginnen. Boor in de grond en duwen en draaien maar. Is de boor vol met grond, haal je hem uit het gat en leg je de grond op het grote stuk plastic, zodat we allemaal kunnen zien welke grond het is en of het verandert als je dieper komt.

En het klopt, de bovenlaag bestaat uit klei, maar al heel snel verandert het in zand en dat blijft zo, hoe diep je ook graaft. En de twee meiden in de groep, Janne en Joann  zijn stergravers, zij hebben het diepst gegraven, meer dan 60 cm . Bij Bruno zit er ijzer tussen het zand. Na afloop moet alle grond weer terug in het gat, om te zorgen dat de koeien hier niet met hun poten in zakken en iets breken.

Polderbende Klompenwaard 2 Polderbende in de Klompenwaard 3

Intussen zien we een omgewaaide boom liggen die helemaal kaal gevreten is. De meesten van ons denken dat dit door bevers is gebeurd. We gaan eens dichtbij kijken en vinden geen afdrukken van bevertanden, maar wel iets anders, namelijk plukken rood haar. Dit geeft Swen de kans om wat feitjes over de Rode Geuzen te vertellen in een quiz, b.v. dat de naam voor deze runderen is bedacht via een prijsvraag. We weten ook waarom ze hier zijn neergezet; namelijk om de boel hier kort en schoon te houden (geen bos) en ook voor het toerisme.

Een eind verder boren we nogmaals, hier vinden we alleen maar zand. Het is een gebied waar heel veel konijnen zitten en de plek waar we boren is een groot konijnenhol geweest.

Verderop vinden we een zogenaamde smidse, een hele hoop lege en stukgeslagen slakkenhuisjes, en zelfs vinden we de steen waarop ze waarschijnlijk kapot geslagen zijn. Wie doet dat? Een lijster?

Polderbende in de Klompenwaard 7Dan naderen we de grote nevengeul en meteen vliegen de kinderen op het water af en willen ook hier boren. Dat mag…..en wat vind je dan…. Ja natuurlijk zand en water. En wat krijg je dan, als je niet oppast……jawel water in je laars. En volgens Esben voelt dit heel zacht aan: ”op water lopen.”

Nu zijn we klaar met het boren en we concluderen dat er wel iets vreemds aan de hand is, je zou hier veel rivierklei verwachten, maar we vinden het meest zand. En dat kan wel kloppen, want dit gebied is in de jaren 90 helemaal afgegraven om meer ruimte voor de rivier te maken. De bovenlaag is er dus afgehaald, de klei.

Aan het strand, bij de inlaat van het water voor de nevengeul, is heel veel hout en ander spul aangespoeld door het hoge water. Er ligt een hele rand aan het strand. Daar kunnen we vast iets moois van maken, zeker omdat we ook touw meegenomen hebben. Iedereen gaat aan de slag en er wordt van alles bedacht en gemaakt: een vlot, een tipi met daarin een kampvuurplaats, een katapult, een boemerang (die ook nog werkt) een boot met allerlei kleuren slakkenhuisjes versiering, en nog veel meer. Het takkenwijf van vorige keer is nu verandert in een nimf met windharp   

Polderbende in de Klompenwaard 12

We vinden ook een prachtig kunstwerk, de resten van een Doornappelplant. Zelfs de kinderen worden er stil van. De doornappel is een giftige plant, althans de zaden ervan. Die zijn er nu uit en wat er overblijft………… Prachtig!

Polderbende in de Klompenwaard 15 Polderbende in de Klompenwaard 16

En kijk die boom, met wortels half boven de grond, met dode takken en toch hij groeit maar door. Wat doet de natuur dat toch mooi.

Polderbende in de Klompenwaard 17Dan is het alweer tijd om terug te lopen, maar eerst komen we nog een bunker tegen en daar moeten we natuurlijk in en op. Dat valt nog niet mee! En als je er dan eindelijk op bent moet je er ook nog af…. En wat is tie dan hoog!!!!