Verslag van de Nacht van de Nacht op zaterdag 27 oktober

Er hadden zich om 19.00 ongeveer 40 volwassenen en kinderen verzameld bij het startpunt.

Onze excursie voor ‘nacht van de nacht’ in de Gendtse polder begon met verhalen over wat overbelichting kan aanrichten bij plant, mens en dier. Daaraan gekoppeld werd natuurlijk een pleidooi gehouden om te helpen dit te verminderen. Ik had de indruk dat dit ook aansprak. Het is fijn te horen dat deze excursies ook effect sorteren!

 Het was een afwisselende ongebruikelijke en ruige route door een drooggevallen plas met veel sporen van bevers en reeën, Konik paarden en rode geuzen. Daarna volgde een spannend pad op een met bomen en struiken begroeid dijkje dat tussen plassen en door bossen liep. Halverwege opende het bos zich en konden we de Grote Steelpan, de poolster en de kleine Beer bewonderen. Het was prachtig om in deze setting hierover te vertellen.

We bezochten een dassenburcht en een vossenhol en gaven informatie over het leven van deze nachtdieren. We zagen een prachtige oranjerode afnemende volle maan opkomen tussen een groep populieren aan de horizon. Daarna liepen we door een wat weidser gebied dat hier en daar met meidoorn struiken begroeid was. Het was hier donker genoeg om ook andere sterrenbeelden toe te lichten, zoals o.a. de Zwaan die door de Melkweg (goed zichtbaar) naar het zuiden lijkt te vliegen.

De kinderen die meededen wisten ook veel te vertellen over de sterren en de natuur en ze deden volop mee!

Rick van de Polderbende deed tussendoor nog allerlei ontdekkingen zoals zwanenmossels, soms met inhoud, bij de boom waar meestal een ijsvogel zit, en reigers en soms aalscholvers uitrusten. Toen de lucht begon te betrekken trokken we weer huiswaarts, waarbij Rick nog wel even het nest van de hoornaars liet zien en een geschubde inktzwam aanwees. Zo kwamen we twee en een half uur later weer uit op ons startpunt, veel mooie ervaringen rijker. Het was fantastisch dat het weer zo meewerkte die dag; helder, maar wel een beetje koud!

We waren met 2 gidsen, maar we vonden het niet verstandig om te splitsen, want in de donkerte en het onbekende ruige terrein kon men de weg kwijtraken.

Volgend jaar zullen we trachten met nog meer gidsen te wandelen zodat we meerdere groepen kunnen vormen.

Alice Kuijf