Verslag van de avondtocht met de Polderbende op 9 juni 2018.

Normaal gesproken hebben wij in september een avondtocht met de grote kinderen. Dit jaar, door omstandigheden al in juni. Dat betekent, geen schemering en geen sterren, maar volop licht en warmte van de zon. Dus behalve insecten, vlinders en rupsen laten veel dieren zich niet zien. Daarom niet getreurd.  Swen heeft muizenvalletjes mee gebracht en hij vertelt over de muizen die in dit gebied bij het Vossengat in Gendt wel (of niet ) kunnen voorkomen.

polderbende-juni2018-2 polderbende-juni2018-3

Ook heeft hij uitgezocht welk aas door welke soort muis gegeten wordt; dat varieert van pindakaas, ketjap tot caviavoer. In kleine groepjes  besluiten de kinderen welk aas ze willen gebruiken en maken ze de vallen klaar, daarna zoeken ze een goede verstopplek en dan….. is het afwachten of er iets in wil gaan zitten.

polderbende-juni2018-4 polderbende-juni2018-5

Dan gaan we op weg, terwijl we lopen zien we allerlei planten: st. janskruid en ja hoor ook de st.jans vlinder, zeepkruid (waarvan je volgens Henny echt zeepsop kunt maken), grote berenklauwen (waarvan alle kinderen weten dat je er vanaf moet blijven), duizendblad, fijnstraal, jakobs kruiskruid, muurpeper, honingklaver, en prachtig bloeiende grassen. Op de terugweg zien we teunisbloemen die net open zijn gegaan ( ze ruiken lekker) en we vinden de zaadpluizen van morgensterren.

Rick zou Rick niet zijn als hij niet allerlei beestjes vond, krekels, de rups van de dagpauwoog, een larve van een lieve heersbeestje, een eierschaal, hangend aan de wilgen in een spinselzak de verpopte rupsen van de stippelmot en verschillende slakjes.

polderbende-juni2018-6

Na de wandeling door de ruigte komen we op het strand, waar we een aantal spellen doen met twee touwen. Alle spellen hebben te maken met samenwerken, omdat in de natuur ook alles moet samenwerken om te zorgen dat alle planten en dieren goed kunne leven.
Henny legt een touw neer, dwars over het strand: de kinderen moeten zonder te praten op het touw gaan staan in volgorde van lengte. Dat is niet moeilijk.
Moeilijker wordt het als ze op volgorde van leeftijd moeten gaan staan ( ook weer zonder te praten). Bij controle blijkt dan ook dat het niet helemaal gelukt is.
Het volgende spel wordt gespeeld met 2 touwen. De kinderen staan aan de ene kant achter het touw en moeten als groep in zo min mogelijk stappen naar de overkant zien te komen. Ook hier gaat het om de groep. Moeilijk hoor…hoe doe je dat het beste. Er wordt druk overleg gepleegd, op iemands rug, rollen door het zand (jammer dat mag niet), kruiwagentjes en iemand er nog op.  Tot dat Luc oppert om in elkaars voetspoor te lopen.

polderbende-juni2018-11

Storm probeert nog even in zijn eentje en is in 6 stappen aan de overkant. Maar dan gaat de groep, bij elkaar op de rug, in het voetspoor van de eerste. En Swen heeft geteld, hier zijn 24 voetafdrukken….maar wel voor 13 kinderen. Dus dat is nog geen 2 per kind. Goed gedaan, kanjers. Het volgende spel komen we niet uit, we moeten een bom onschadelijk maken met twee touwen, dit lukt echt niet.

Dan gaan we maar stenen zoeken en een beetje bij het water kijken.

 We vinden nog een vlokreeftje en in het zand een grindwolfspin. Prachtig!

Dan is het tijd om verderop te gaan, daar heeft Wim al een vuurtje gemaakt. Wat een teleurstelling, er was een vuurtje, nu zijn er nauwelijks vlammen meer te zien. We vertellen de kinderen dat dit ook de bedoeling is, omdat we in de warme as gaan koken zonder pan. Hoe dat gaat? Vraag het maar aan de kinderen. Terwijl het eten in de as ligt, gaan de kinderen samen nog een echt kampvuur maken, dat is voor het toetje ( dankzij Simon en Bruno).

polderbende-juni2018-15 polderbende-juni2018-16

Als we daar gezellig zitten komt er ook nog een luchtballon over; het is genieten zo met zijn allen.

Water, zand, vuur; allemaal elementen voor een fijne avondtocht. En alweer vliegt de tijd voorbij en we moeten nog gaan kijken of er iets in de muizenvallen zit.
De kinderen rennen vooruit…..maar helaas…..wel pindakaas en andere zaken en ook nog een aantal mieren, maar geen muis te zien. Gelukkig had Swen van te voren al verteld dat hij op "Waarnemingen.nl" van muizen in dit gebied van de laatste jaren ook geen enkele melding had gezien. Dus we waren voorbereid.

Henny