Verslag Polderbende zondag 9 april 'love is in the air'

Op deze zonovergoten zondag gingen we weer met de Polderbende op stap. Deze keer waren de grote kinderen aan de beurt.

Alice leidde het thema in. Er is niet alleen love in de natuur maar ook bij ons zoals we hier staan. Waar mensen verbinding hebben, fijn samen dingen doen, is er love in the air. Annelie deed twee nieuwe neuzen-opdrachten. De kinderen kregen tien aanwijzingen om te raden waar het om ging.

Polderbende april 2017 1'Als ik een vrouwtje zoek moet ik eerst de andere mannetjes van me afslaan. Het lijkt wel kickboksen. Er wordt gebeten en de haren vliegen in het rond.'(haas). En nog een. 'Mag ik deze dans van u?  Ik ben mooi en ik fladder.' (vlinder). De meeste kinderen hadden geen tien aanwijzingen nodig. We zien het verschil tussen de populieren en de wilgen die hier groeien. De populieren hebben nog haast geen blad en de wilgen zijn helemaal groen en hebben katjes. Het verschil tussen de mannelijke en vrouwelijke katjes is duidelijk te zien.

Polderbende april 2017 2

Aan het strand vonden we de mooiste stenen. De kinderen kwamen steeds met hun schatten naar ons toe en waren blij verrast als ze een jaspis of vuursteen hadden gevonden. Maar ook de andere stenen met prachtige kleuren of strepen spraken tot de verbeelding en verdwenen in de zak of in de tas.

Polderbende april 2017 3

Bij de beverburcht aangekomen lieten we de kinderen vertellen wat ze nog wisten over bevers. Dat was best veel. Ze planten zich voort als ze 3 jaar oud zijn. Ze krijgen gemiddeld drie jongen. De jongen van het vorige jaren helpen bij de opvoeding van de nieuwe bevers. Ze kunnen wel twintig jaar worden. Bevers zijn schone dieren. Ze verzorgen hun huid goed en de houtsnippers in hun nest worden regelmatig ververst.

Polderbende april 2017 4

Nu gaan we door een ruig stuk. Over boomstammen, door braambosjes en brandnetels. Daar zien we opeens een grauwe gans broeden. Ze houdt zich zo stil mogelijk en houdt haar kop laag. Een prachtig gezicht. Het wordt nog mooier als we een paar oranjestipjes zien en ook het bont zandoogje fladdert om ons heen. Steeds probeer ik hem te vangen in mijn lens maar dan gaat hij weer weg, op zoek naar de liefde van zijn leventje waarschijnlijk. Er wordt ook volop gekwinkeleerd en gekwetterd. Moeilijk om al die vogelgeluiden uit elkaar te houden. Maar de tjiftjaf is gelukkig duidelijk te herkennen, hij roept zijn eigen naam. De fitis begint hoog en eindigt laag: 'het is mooi weer vandaag maar het blijft niet zo.' Alice laat ook foto's zien van de vogels.

De tijd gaat heel snel en we zijn aan de kunstopdracht toe. Op het strand maken we, hoe kan het ook anders, een hart.

Polderbende april 2017 5

Leuk om te zien hoe ze er allemaal een andere draai aan geven. Van Marit en Birgit krijgen we een heerlijk  verjaardagpaaseitje. Het was weer een geslaagde polderbendetocht. Niet in de laatste plaats voor de begeleiders. Wat hebben we genoten van de natuur, alle ontdekkingen en het enthousiasme van al die geweldige kids.

Annelie