Verslag Polderbende op spinnenjacht in de Klompenwaard

Vandaag gaan we op spinnenjacht in de Klompenwaard. Zoals vaker bij het voorlopen, vinden we minder dan we hoopten. Voor de zekerheid hebben we huis en tuin afgezocht om toch een paar spinnen te kunnen laten zien. Henny heeft een prachtige kruisspin meegebracht, die zat zo voor het grijpen voor haar keukenraam en Swen heeft een trilspin en een hooiwagen (spinachtige) te pakken gekregen. Terwijl we nog stonden te wachten tot iedereen er was, vonden de kinderen achter de informatieborden al spinnen en pakketjes met eitjes.

Voordat we verder gaan met zoeken doen we eerst een neuzenopdracht. De kinderen krijgen 10 aanwijzingen over een dier, plant of iets anders. Wie het weet houdt de wijsvinger tegen de neusvleugel en fluistert het antwoord in het oor van een van de begeleiders. Best een moeilijke deze keer maar het wordt toch geraden. Knapperds!

Een paar van de aanwijzingen waren:

  • Mijn kop, borst en achterlijf zijn een geheel.
  • Als ik heb gepaard eet ik het mannetje vaak op, dan heb ik meteen goede voeding voor de eitjes in mijn lijf.
  • Ik leg de eitjes met een legboor in de grond en als de eitjes uitkomen kijk ik niet meer naar mijn jongen om.
  • Ik heb maar twee ogen.
  • Ik heb een gekke naam. Het is de naam van een kar waar de boer zijn gedroogde gras op vervoert.

Halverwege wordt het door een paar kinderen al geraden maar bij de laatste aanwijzing weten de meesten het. Tijn had ook een leuk antwoord. Hij zei 'tractor'. Daarop vervoert een boer zijn hooi en die heeft ook twee ogen (de koplampen). Toch!

Genoeg gepraat en geluisterd. De kinderen willen aan de slag. Henny heeft van de IVN nieuwe loeppotjes gekregen voor de Polderbende.  Elk kind krijgt zo'n mooi potje. Nu zijn ze niet meer te houden en duiken het gras in.Polderbende 16sept2018 -1Max, Joep en Sem hebben al meteen langpootmuggen  gevangen, beetje slome insecten, slechte vliegers ook die je gemakkelijk kunt pakken. Ze leven maar een paar dagen, enkel en alleen om te paren.

Ize vindt een hele tijd niks maar dan heeft ze opeens een wants in haar potje en dan…., o eng, ook eentje op haar T-shirt. Roan ziet een insect en weet meteen dat het een zweefvlieg is. Die lijkt op een wesp of bij maar verschilt doordat hij maar twee vleugels heeft. Neil heeft in zijn potje een mooie sabelsprinkhaan gevangen

Polderbende 16sept2018 -3Hij vertelde dat hij op het snerpende geluid was afgegaan en hem zo te pakken kreeg! Sander vindt al die spinnen en andere beestjes alleen op afstand leuk.

We lopen door de ruigte, best spannend voor sommige kinderen met al die brandnetels en braamstruiken. Gido zoekt zijn eigen weg en omdat alles zo hoog is vinden we hem bijna niet meer, hij is onzichtbaar. Bram komt er ook nauwelijks bovenuit. Hij zoekt Henny op, wijkt niet meer van haar zijde en doet verder dapper mee. We komen een heleboel fazantenveren tegen en zien al snel dat ze afgebeten zijn, waarschijnlijk door een vos. Er liggen zelfs uitgepoepte meidoornbessen bij. Koeienvlaaien liggen er ook genoeg. Er kunnen enorm veel dieren opzitten. Het is dus de kunst er heel voorzichtig naar toe te lopen anders is de helft al weg. Leuk om er met een stokje in te roeren. Wij vinden een jonge kortschildkever, de veldmestkever en een engerling.

Dan klinkt plotseling de roep van een fazant en daarna gefladder. Het is een prachtig gekleurde haan. De vrouwtjes zien er veel minder mooi uit, zij moeten immers de eieren uitbroeden en daarom goed gecamoufleerd zijn. Er worden ook veel hooiwagens gevonden. Nou ja, sommige doen het andersom en vinden mensen. Er was er een die Jesse gevonden had, opeens zat hij in zijn nek te kriebelen. Hij was spectaculair want hij zat vol met fluweelmijten. Hun lijfje is fluweelachtig en oranje of rood.

Polderbende 16sept2018 -2Het zijn parasieten die op spinnen of hooiwagens hun leven beginnen. Daarna eten ze insecteneitjes. Als je ze door zo'n loeppotje bekeek, wist je niet wat je zag! Liz denkt elke keer dat ze geroepen wordt, want de anderen vinden voortdurend grote klissen en roepen dan : “Kijk, alweer een klis”.

Dan denken we een rode geus te horen. Hij is nu wel erg dichtbij! Even uitkijken. Gelukkig, het is Ties die wel heel goed het loeien na kan doen!

Tijd voor een spel. We gaan in de kring staan en gooien een bol wol over. Er ontstaat nu een soort spinnenweb, een wielweb. Voorzichtig leggen we het op de grond. Een kind staat in het midden en is de spin. De andere kinderen zijn insecten die het web laten trillen. Zodra de spin een trilling voelt probeert hij het insect te pakken te krijgen.

Polderbende 16sept2018 -8Toch moeten we nog een stukje verder ploegen om bij het strand uit te komen om daar naar sporen te zoeken. We komen langs een enorme braamstruik. De laaghangende bramen mogen we niet plukken. Vossen lichten hun pootje daar weleens en wij willen natuurlijk geen ziekte oplopen. Vossen houden trouwens erg van bramen. En wij hebben er ook nog een paar geproefd. Op het strand zagen we dat het zand zich weer allemaal opgehoopt had onder de witte brug. Die is daar gebouwd om het water uit de Waal goed de nevengeul in te laten stromen. Het is niet echt een succes geworden. De nevengeul ligt helemaal droog.

Op het strand zien we precies waar de zaden van de doornappel aangespoeld zijn. Ze zijn uitgekomen en de prachtige maar giftige planten staan mooi op een rij. In het zand zien we sporen van reigers, ganzen en andere vogels. In de oever heel veel holen van de oeverzwaluw. De vogels zelf zijn waarschijnlijk al op weg naar de Sahel-regio waar ze overwinteren.

Nog even langs de waterrand lopen, en sommigen natuurlijk in het water (he Sander), steentjes ketsen en in tempo naar de ouders bij het hek want o, wat gaat de tijd snel bij de Polderbende. Heel veel spinnen hebben we niet gezien maar genoeg andere dieren en planten om ons over te verwonderen.

Annelie