Verslag Polderbende juli 2018 - Waterdiertjes

Deze keer gaan we op pad met de jongste kinderen. We spreken af bij de plassen aan de dijk bij het beeld van de gans. We gaan waterdiertjes vangen maar eerst gaan we kijken of er langs het water nog iets te zien is. Ogenschijnlijk is hier niks te vinden. Wat een dorre boel! Maar dan ken je de polderbende kids nog niet. In een mum van tijd doen ze allerlei ontdekkingen. Ik schrijf op wat ze vinden:

krekels en sprinkhanen, erg leuk om te proberen ze te pakken te krijgen. Een heidelibel met zijn prachtige vleugels van 'glas', bij de minste beweging vliegt hij naar een volgende rustplaats. Citroenvlinders, koolwitjes, atalanta, dagpauwoog, een meerkoet en een krakeend op de plas, een soldaatje (kniptor), vliegen, muggen, twee soorten hooiwagens, oeverlibel, waterjuffer, lieveheersbeestje met veel stippels, een wants, hommel met een wit kontje, krulslak, volwassen cicade (tot nu toe was hij nog half wit), stippelmotten, veldlathyrus, kattenstaart, oevermelkdistel, morgenster, een grote witte veer, een klein donzig veertje, pispotje, wilg.

polderbende-juli2018-3 polderbende-juli2018-2

En de kinderen die door het riet heen keken zagen al bootsmannetjes, schaatsenrijders en visjes. Ik moest zoveel opschrijven, ik ben vast een heleboel vergeten! We waren lekker bezig maar toch zagen we dat de kinderen verlangend keken naar de visnetten. Dus op naar een plek aan het water waar we goed kunnen staan.

Swen doet voor hoe het moet. Het is nog een hele kunst maar na een aantal keren vooral veel modder en waterplanten scheppen, krijgen ze toch de slag te pakken. We hebben bakken waar we de vangsten in kunnen doen. Job vangt het driedoornig stekelbaarsje en Guido laat een grote libelle-larve zien. 'Hij kan bijten, 'zegt Swen, maar Guido laat het beestje dapper aan de andere kinderen zien. Er wordt ook een zwanenmossel gevonden, onmisbaar voor de voortplanting van de bittervoorns die hun eitjes met behulp van een legboor in de mantelholte van een levende mossel leggen. Het mannetje laat zijn hom bij de opening los. De kleine visjes groeien op in de schelp. Als ze uitzwemmen verspreiden ze de mossellarven. Zo houden ze elkaar in stand.

polderbende-juli2018-8 polderbende-juli2018-9

We gaan verder naar een andere plas want hier zijn inmiddels een boel diertjes op de vlucht geslagen. We vinden nog schaatsenrijders, riempjes (hebben klein dun slakkenhuisje), posthoornslak, kreeftjes, kokerjuffers (heel bijzonder om te zien hoe ze zich in een blaadje hebben gerold), bootsmannetjes, rattenstaartlarve, zoetwatermossel, staafwants, waterengerling enz. enz.

polderbende-juli2018-10 polderbende-juli2018-13
polderbende-juli2018-12 polderbende-juli2018-14

Wat was het weer heerlijk om in de natuur te zijn, lekker met je laarzen of op blote voeten tussen de waterplanten staan en weer een wereld voor je zien opengaan. Als je dan op zo'n hete dag nog een heerlijk waterijsje krijgt en je mag nog mooie kaarten mee naar huis nemen, dan heb je toch een leuke ochtend gehad!

Wij vonden het in ieder geval weer erg leuk om te genieten van jullie enthousiasme en verwondering. Tot de volgende keer,

 

Annelie