Verslag Polderbende 13 mei 2018: bloemen en beestjes

De weersvoorspellingen voor vandaag waren niet al te gunstig maar we hebben het er toch op gewaagd. Daar staan we dan, met 9 kinderen die staan te trappelen om te beginnen. Eerst twee neuzenopdrachten om in de stemming te komen. Wie denkt te weten waarover het gaat fluistert het zachtjes bij Swen in het oor. Hierna nog een opdracht over bijen.

Swen deelt zoekkaarten uit waarop bloemen staan. De kinderen moeten ze op de dijkhelling zien te vinden. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn. Een madeliefje is geen margriet en een boterbloem geen Jacobskruiskruid. Ze hebben al snel in de gaten dat ze nauwkeurig moeten kijken.

Maar o, de bloemen worden even vergeten want Joanne vindt twee parende muntgoudhaantjes. Ze heeft ze gevonden langs de waterkant en daar groeit munt. Wat een prachtige beestjes en wat glimmen ze mooi.

Polderbende mei2018-2 Polderbende mei2018-3

We bekijken de gevonden bloemen: rode klaver, boterbloem, margriet, madeliefje, fluitekruid, weegbree en witte dovenetel. Uit de laatste trekken we de bloemetjes en zuigen erop. In sommige zit een beetje nectar, het is lekker zoet. Thom kan er geen genoeg van krijgen en is de hele tocht op zoek naar witte dovenetels. Veel bloemen op de dijk zijn al uitgebloeid maar langs het pad staat nog van alles. We vinden paarse en witte smeerwortels met hun ruwe, behaarde bladeren, we zien het zilverschoon dat zijn naam eer aan doet. Ook vinden we vijfvingerkruid en hondsdraf.

voorjaarsbloemen Gendt

In bovenstaande .PDF kun je de bloemen vinden die in het voorjaar het meest te zien zijn in de Gendtse Polder.

Bloemen zoeken is best leuk maar het leukste komt nu. Ze mogen beestjes zoeken. Swen geeft iedereen een loeppotje. We hebben verteld dat we bij het voorlopen amper beestjes hebben gezien. Aan hen de uitdaging ze te vinden. Nou dat is niet zo moeilijk. Het begint al met de schuimcicade.

Swen denkt dat het regent maar het is het schuim van het spuugbeestje/ schuimcicade. De larve haalt sap uit een blad en verstopt zich in het schuim. Leuk om te pakken en de larve te vinden. Jelte vindt het fascinerend en heeft er al snel een heleboel in zijn potje zitten. Hij wil kijken wat er gebeurt.

Polderbende mei2018-5Dan bewonderen we de distelboktor die Thom vindt. Wat een schitterende voelsprieten heeft hij, en zo lang! Bas vindt een krekel, Pepijn een piepklein haast doorzichtig slakje, Lucy heeft een hooiwagen te pakken. Dat is geen echte spin. Echte spinnen bestaan uit twee delen en een hooiwagen maar uit een deel. Bovendien kan een hooiwagen geen web maken. Mooi om te zien dat bijna niemand de beestjes eng vindt. Esben heeft het niet zo op bijen maar hij weet er al veel van. Hij ziet een hommel vliegen en vertelt ons dat het een aardhommel is. Ian zien we af en toe niet. Die legt heel wat meters af. Opeens zie je hem dan weer tussen de struiken uit komen. Hij zoekt niet alleen kleine beestjes maar ook botten en skeletjes. De beestjes vliegen ons verder gewoon om de oren. Er is zoveel te zien, teveel om op te noemen. We zijn nog niet eens bij het tweede veerooster als het al tien over twaalf is. Ongelooflijk. Wat vliegt de tijd. ' Dat komt omdat het zo leuk is', zeggen de kinderen. We slaan linksaf bij de waterplas en zien een nijlgans met jongen. Ze zwemmen tussen pa en ma in. Schattig! Het ruikt hier lekker en Simon weet hoe dat komt. Hij vindt watermunt. Boven het water scheert het sierlijke visdiefje. We zien een mooie kuil en gaan op de rand zitten. We vragen de kinderen of ze het verschil weten tussen een kikker en een pad. Jazeker weten ze dat. Een kikker leeft meestal in het water en heeft een vrij slank lichaam. Zijn huid is glad en slank en hij heeft grote achterpoten waarmee hij goed kan springen en zwemmen. En hij heeft zwemvliezen. Een pad is meer een landdier en heeft een lomper lichaam met korte achterpootjes en nauwelijks zwemvliezen. De huid is droog en wrattig. Ik zeg: 'Eigenlijk is een pad best een lelijk dier.' Daar krijg ik meteen spijt van want Swen heeft er een meegebracht uit zijn tuin. Een indrukwekkend exemplaar.

Polderbende mei2018-6

Groot en dik en…...prachtig gewoon. Wat een beauty! Ik zeg nooit meer dat een pad lelijk is! De pad wordt geaaid en bewonderd en dan wordt hij zachtjes op de grond gezet. Traag loopt hij de vrijheid tegemoet. Hij mag voortaan in de Gendtse polder wonen. Over de omgevallen boomstammen klimmen we naar boven. Het wordt tijd om een spel te doen. Ik heb twee stokken nodig en dan hoef ik maar naar Joanne te kijken. Ze loopt altijd met stokken te sjouwen. De kinderen doen een estafettespel op het pad. De stokken geven ze door. Even lekker rennen.

Polderbende mei2018-8 Nog een wedstrijdje paardenbloemenpluis blazen (Thom blaast ze er allemaal af) en dan is het weer tijd om naar huis te gaan.

Bij het bruggetje zien we een bordje waarop 'veerooster' staat. Simon en Pepijn vertellen dat ze altijd dachten dat er veer-ooster stond (wat dat dan ook mag zijn). Ze moeten er nu hartelijk om lachen! Het begint zachtjes te regenen. Wat een timing en wat weer een heerlijke tocht met enorm enthousiaste kinderen. Annelie