Verslag Polderbende 12 maart 2017

 Lente

Vandaag gaan we op stap met de jongste kinderen. Het is prachtig weer. Alice heet iedereen welkom en vertelt dat we op zoek gaan naar de eerste verschijnselen van de lente.

Polderbende_maart2017_foto1 Polderbende_maart2017_foto2

Daarna doet Annelie het neuzenspel, een opdracht om alvast een beetje warm te lopen. De kinderen krijgen 10 aanwijzingen om iets te raden: een boom, plant, dier of iets. Ze vinden het moeilijk. Een van de laatste aanwijzingen is: Ik miauw niet, al zou je dat wel denken als je mijn naam hoort. Het waren katjes, wilgenkatjes. We kwamen ze al snel tegen. Max die voor het eerst meeging was gefascineerd door de mooie gele meeldraden. In het gebied zagen we vooral wilgen en populieren. Alice liet de kinderen de kenmerkende spitse bladknoppen zien van de populier en vertelde dat je aan de dorre blaadjes onder de boom kon zien of het een wilg of een populier was. Op een dikke wilg met grote groeven in de bast ontdekten de kinderen iets vreemds, een heleboel bolletjes met een stip in het midden.

Ra, ra wat zou dat kunnen zijn? Het waren de eieren van de witvlakvlinder. Prachtig om te zien.

Polderbende_maart2017_foto3 Polderbende_maart2017_foto4

We liepen langs de Waal en wat is er dan leuker dan er met je laarzen in te lopen, stenen te gooien en er met stokken in te slaan. We zagen ook de kribben in het water. Swen vertelde hoe de kribben de stroming beinvloeden en Alice wees op het gevaar van draaikolken die ontstaan.Polderbende_maart2017_foto5We hadden een stenenkist bij ons en elke nieuwe vondst werd enthousiast gemeld. Wat is het toch mooi als je ziet dat kinderen zo kunnen genieten van kleine dingen. Een gekleurd streepje of een bijzondere vorm. Ze horen ook graag de naam van de steen.

Inmiddels werd het steeds warmer en hier en daar ging al een jas uit. Tijd om een kunstwerk te gaan maken. Het moest een zon worden. Het zand leende zich daar uitstekend voor. En ook de stralen (takken) lagen voor het oprapen. In vier groepjes hebben ze er met zorg en creativiteit aan gewerkt. De foto's spreken voor zich.

Polderbende_maart2017_foto6 Polderbende_maart2017_foto7
Polderbende_maart2017_foto8 Polderbende_maart2017_foto9

De tijd ging snel voorbij en zo langzamerhand gingen we richting eindpunt. We waren een beetje verdwaald en moesten door ruig terrein lopen maar daar gaven onze stoere kinderen niks om. Gaaf juist, vooral toen we ook nog door het water moesten lopen. Bij een plas hebben we nog brandganzen, grauwe ganzen, futen e.d. gezien en we kwamen ook nog langs een grote beverburcht.

De lente heeft zich zeker laten ontdekken vandaag. De bomen lieten voorzichtig wat groen zien maar de bodem was pas echt groen. Vol met speenkruid, vogelmuur, dovenetel, brandnetel, fluitekruid en nog veel meer. En de kinderen weten nu wat katjes zijn. Ze kwamen met armen vol terug. Missie geslaagd. Het was weer een heerlijke tocht met vrolijke enthousiaste kinderen.

Polderbende_maart2017_foto10Annelie