Verslag extra tocht met de Polderbende op 6 november 2016.

Omdat er 31 aanmeldingen waren voor de tocht van 13 november, besloten we een extra tocht te doen op 6 november.

Met een groepje van 9 kinderen (er  waren er verschillende afgevallen) luisterden we naar Annelie, die ons vertelde over het thema: Herfst, wat heb je te koop?
De kinderen wisten vooraf al heel veel dingen te noemen die bij herfst horen: gekleurd blad, kale bomen, vruchten zoals eikel, kastanjes, besjes en vooral ook paddenstoelen. Wat verder naar voren kwam was wind en regen, kou en duisternis.

We kregen allemaal een verzamelzak en daar gingen we de Ward in. We vonden meteen al gekleurd blad en paddenstoelen, heel veel kleintjes en een paar grote. Plaatjeszwammen en buisjeszwammen. Daarvoor moet je met een spiegeltje naar de onderkant kijken en dan kun je goed zien of er plaatjes of buisjes zijn. Paddenstoelen waar een zwarte rand aan zat, die nat was . Als je hier met je vingers langs ging, kreeg je een soort inkt aan je vinger en daarmee kon je schrijven. Je snapt het al, het waren inktzwammen. En nog wel geschubde.

Verder ging het, dwars door het gebied, door de sloot om uit te komen bij de prachtige bladeren en bessen van de Kardinaalsmuts. Wat een pracht en wat doen bomen en struiken dat toch mooi. Het vocht terug trekken naar de knoppen, uit het blad, waardoor die verkleuren, geel, rood, oranje, bruin en dan afvallen.

De vruchtjes van deze struik lijken echt op de vorm van een kardinaalsmuts, kijk maar:

We vonden ook mannelijke en vrouwelijke vruchtjes aan de elzen. Birgit heeft ze samen aan één takje. En wat veel paddenstoelen, op oude boomstammen op gewoon in het gras. Teveel om in het verslag te zetten, maar een paar heel erg mooie moeten er natuurlijk wel in, nou vooruit.

   

De tassen raakten vol met blaadjes, zaadjes, besjes, eikeldopjes, wilde peen nestjes, een paar bloemen die nog boeiden, o.a. duizendblad, rode klaver, moerasandoorn, madeliefjes. We wisten dat we na afloop van de wandeling in het Dijkmagazijn een herfstmandala gingen maken en dat zou mooi zijn met verschillende kleuren. Net toen het begon te regenen liepen we terug, zodat we zo goed als droog binnen kwamen. We maakten 2 groepen en gingen aan de slag met de mandala’s. Kijk maar!

Toen allebei de groepen klaar waren hebben we gekeken naar de verschillen en hoe dat zou kunnen komen. Bij de ene mandala was je meteen in het bos en bij de andere kon je veel meer zelf bedenken. Nou ja, oordeel zelf.

In het begin van de wandeling hadden we een paar paddenstoelen opgeraapt en Henny had die al naar het Dijkmagazijn gebracht en op de kop op een vel papier gelegd. Nu konden we kijken of er al sporen te zien waren op het papier. Bij de plaatjeszwam was het een beetje gelukt. (eigenlijk moet dit wel de hele nacht zo liggen), bij de buisjeszwam helemaal niet. Met de loep kon je het nog beter zien. Alice had een smart-scope bij zich en toen ze daar de paddenstoelen inlegde en haar smart-phone erop kon je heel goed de plaatjes en de buisjes(nou ja, meer vakjes) zien.

Prachtig en hoe bijzonder om zo foto’s te kunnen maken. Na al dat moois was het voor sommige kinderen lastig om mee naar huis te gaan. We kunnen terug kijken op alweer een leuke tocht!

Henny