IVN RijnWaal
Biodiversiteit
zondag25jun2017

Verslag van de wandeling op de waaloever bij Dodewaard

Dodewaard 25 juni 2017. Door de zandwinning van De Beijer is de uiterwaard bij Hien en Dodewaard beperkt toegankelijk maar nog even fraai als voor heen. De kleiputten zijn met een paar paden toegankelijk gemaakt, maar de Oeverwal langs de Waal is alleen te bereiken bij lage waterstand.

Flora op kleiputrand van de waaloever van Dodewaardflora op kleiputrand Oeverwal DodewaardRondom de grote plas staan hoge wilgen en rijk pluizende Zwarte populieren. De brede oeverzone is bezet met paarse Kattenstaarten langs een wit veld Reukloze kamille. Deze kamille overheerste ook op de smalle hoge oevers met hier en daar de Echte kamille die wordt herkend aan zijn geur en holle bloembodem.

Echte kamille in het midden Dodewaard holte in hoofdje van echte kamille
Echte Kamille in het midden Holte in hoofdje van echte kamille

De paar nog bloeiende Koebramen en de overmaat aan groene trossen voorspellen een goed bramenjaar. In het water lagen huidjes van de Wolhandkrab , stoof een Donderpadje weg en zwommen wat jonge Baarsjes.

Lepelaar DodewaardWolhandkrab huid

Door het ontbreken van een persbericht en de voorspelling van slecht weer waren er geen gasten, zodat wij het rijk alleen hadden die middag. Gijsbert Peelen en Frans Mikx.

Frans bij Dodewaard

Gijsbert op pad