RijnWaal
Kind & Natuur
donderdag22jun2017

Verslag van de Polderbendetocht op 18 juni 2017 in de Doornik Natuurakkers.

Het was al behoorlijk warm toen we verzamelden bij Zijdewinde. Onze tocht zou in het teken staan van bloeiende grassen. Het programma konden we gelukkig wat aanpassen zodat we de meeste tijd in het bos zouden doorbrengen.

Eerst liepen we onder de prullenpoort door, zoals Rick zei. Bij de poort stond heel veel bloeiend zwart mosterdzaad, even ruiken en proeven en dan verder.
Enige uitleg van Henny: wat zien we hier veel? Heel hoog gras. Is al het gras hetzelfde? Nee er zijn heel veel verschillende soorten. Eten jullie weleens gras? Nee, zeiden de meesten, maar gelukkig wist iemand toch dat we granen eten en die horen ook tot de grassen, wat denk je van een lekkere tarweboterham. En rijst? Ook dat is een grassoort.
Hoeveel grassoorten zouden er wel zijn? Heel veel, ongeveer 140.Polderbende juni2017-1We maakten kleine groepjes, kregen een witte bak om verschillende grassen in te verzamelen en een zoekkaart en daar gingen we op zoek. Voordat we konden beginnen, vonden we eerst een dikke pad, die moest op de foto.

Intussen hoorde je al allerlei namen: vossenstaart, engels raaigras, glanshaver, rood zwenkgras, kropaar, ruw beemdgras.
Alice wijst de kinderen op de iepen of olmen die hier groeien. De takken lijken op veren en het blad is aan de onderkant ongelijk. We genieten van het gekwinkeleer van de vogels maar niet van de warmte. Na een tijdje stond er een picknicktafel , gelukkig een beetje in de schaduw. Daar gingen we samen zitten om met elkaar de namen te vinden van de grassen en sommige eens goed te bekijken onder de smartscope die Alice had meegenomen.Polderbende juni2017-3Wat kon je de haren goed zien bij de vossenstaart en wat mooi fijntjes was het gewone struisgras,  het timotheegras leek wel op vossenstaart maar had geen haartjes. En we zagen ook nog heel goed de zaadjes van het kleefkruid, soms tweelingzaadjes. En daar kun je ook leuke dingen mee doen, kijk maar.Polderbende juni2017-6Het werd toch wel heet en de kinderen wilden maar al te graag verder, dus het bos in. Er was een mooi paadje, we vonden daar nog heerlijke zoete kersen die je lekker op kon eten. Daarna via een binnensluiproute dieper het bos in waar andere kinderen al bezig geweest waren met het bouwen van hutten. Die zouden wij weleens even af gaan maken. De ene groep ging verder met de boomhut; zij vonden ook nog een oranje zeil dat heel goed op het dak kon. Een andere groep vond een grote hut, die nog te open was. Dat hebben ze opgelost en wat werd de zijkant mooi dicht met al het gedroogde en verse gras ertussen. Storm wilde liever zelf een tipi bouwen en met behulp van Annelie lukte dat ook aardig.Polderbende juni2017-8Intussen liep Rick van alles te ontdekken, beestjes, zoals glanskever, vogels, zoals de buizerd. Die was eerst heel stil aan het zweven op de thermiek en later miauwde hij voortdurend boven het bos. Bovendien vond hij een plantje; Henny wist wat het was, maar de naam kwam niet naar boven. Nu wel: gewoon nagelkruid met kleine gele bloempjes.

Intussen werden de hutten prachtig!!Polderbende juni2017-14Na een tijdje moesten we stoppen, want er was nog een opdracht. Dit omdat het ook Vaderdag was. Er waren voorbeelden van dingen die je met gras kon maken, verder waren er aardappelen, naalden, touwtjes, een schaar en natuurlijk heel veel gras.

Polderbende juni2017-15 Polderbende juni2017-16

Daar konden we mee aan de slag en je mocht overal gaan zitten, dus ook in de hut. Dat gebeurde natuurlijk, want daar was het koel. Sommige kinderen maakten een poppetje, anderen een mooie begroeide aardappel. Maar de opdracht viel niet bij iedereen in de smaak. Jelte en Tom verzamelden wat grassen en deden die bij de aardappel. Zo, dat was een self made kit voor papa.

Polderbende juni2017-18 Polderbende juni2017-19

Tja en toen was het al weer de hoogste tijd om terug te gaan, bovendien hadden we allemaal wel erge dorst.

Terug gekomen vonden we de meeste ouders al in de schaduw van een dikke boom, ook zij hadden het warm. Er waren kersen, meegebracht, door een aantal kinderen. Heerlijk en goed voor de dorst.

Een prima einde aan alweer een leuke tocht.

Henny