RijnWaal
Natuur
maandag13nov2017

Verslag van de Polderbende 12 november 2017

Kleuren van de herfst

PB-nov2017-2Omdat de weersvoorstelling niet erg goed was, zijn we niet naar het Haalderense bos geweest, maar uitgeweken naar het Dijkmagazijn in Bemmel. Dat bleek heel goed te zijn, want sommige mensen die op de fiets gekomen waren, kwamen als kletsnat en ijskoud binnen. Omdat er weer veel nieuwe kinderen bij waren, hebben we eerst weer een namenrondje gedaan, waarna we kleuren van de herfst genoemd hebben: rood, oranje, geel, groen, bruin, zwart…. Samen kwamen we een heel eind. Maar hoe ontstaan nu al die kleuren. Alice vertelde dat dit door de zon kwam, zonder zon zou alles donker zijn en konden we niets zien. Het licht van de zon heeft alle kleuren in zich, en dat kun je b.v. zien als de zon schijnt op een druppel water. Dan zie je alle kleuren van de regenboog, die je ook alleen maar kunt zien als de zon schijnt en er vocht in de lucht zit. En wat een mooie kleuren zijn dat. Rood, oranje, geel, groen, indigo, violet!.

Zouden al die kleuren nu buiten te vinden zijn. We maakten groepjes en elk groepje kreeg een eierdoos waarin de vakjes een bepaalde kleur hadden. Van elke kleur moest je buiten iets proberen te vinden. Daar gingen we, het was gelukkig net droog. De meeste kleuren waren gauw gevonden, maar blauw , oranje en grijs waren best lastig. Maar met een beetje smokkelen, een blauw snoeppapiertje, een blauw nylon draadje en de blauwe lucht lukte het toch wel.

Terug naar binnen, kijken wat we allemaal gevonden hadden, nou van alles tot paddenstoelen en besjes aan toe. Daarna gingen we toveren met kleuren. Wist je dat je uit 1 kleur, verschillende kleuren kunt halen. Dat hebben we gedaan; met een zwarte stift zetten we een punt op een wit strookje papier, dat strookje hingen we met 1 kant in een klein beetje water zodat het papier langzaam nat werd en ja hoor, uit het zwart kwam paars, blauw, groen, rose, rood. Wauw! Wat bijzonder. Zwart vangt dus alle kleuren!

PB-nov2017-4 PB-nov2017-7

Er waren tolletjes, in 2 kleuren, b.v. blauw en geel, als je die draaide werd het groen. Geel en rose werd oranje.

Zo hadden we ook verschillende prisma’s die we boven wit papier konden houden en dan zag je alle kleuren van de regenboog. Met kristallen werd dit nog leuker, zaklamp erop en allerlei kleuren kwamen tevoorschijn. Er waren ook verschillende kleuren glas, en kaartjes met tekst in verschillende kleuren geschreven. Met rood kon je bepaalde woorden iet meer lezen en met blauw andere woorden niet meer. Dat is gek.

PB-nov2017-11En hoe mengen kleuren zich, blauw en rood werd paars, rood en geel werd oranje. De kinderen werden zo enthousiast dat er met alles werd geëxperimenteerd, gekleurde glaasje op elkaar, een zaklamp erbij en dan schijnen op de kristallen. Prachtig, wat konden wij toveren. En zelfs op een CD kun je kleuren zien.

Daarna gingen we naar buiten om met gekleurde brillen op naar de natuur te kijken.Polderbende nov 2017-12Dat was gek, rood dan leek de wereld heel mooi, als op een mooie avond. Groen maakte alles lichter, maar de kleuren kon je niet meer zo goed onderscheiden. Rose maakte alles vrolijk. Bijzonder allemaal. Toen het ging regenen gingen we snel terug naar binnen. Daar gebeurde iets heel bijzonders. Annelie kon een kind krachten geven waarmee hij/zij gedachten kon lezen. Het kind ging in een apart kamertje en de groep zocht een bepaalde kleur in de ruimte. Als het kind terugkwam moest hij/zij raden welke kleur wij in ons hoofd hadden.

En ja hoor, Bas kon het, Rick kon het, Juul kon het en Henny zelfs zonder in te stralen. Rara…… hoe kan dit?

Omdat er nog wat tijd was, kreeg je in tweetallen een kaartje waarop opdrachten stonden die je in het Dijkmagazijn kon doen, van alles wat. En wat is er veel te zien en te doen hier!

Je kijkt je ogen uit. Maar daar kwamen de ouders al aan, dus nog even afronden en hup naar huis.

De volgende tocht is op zondag 14 januari. De kinderen die zich voor deze tocht hadden aangemeld en niet mee konden omdat we vol zaten, die mogen dan als eerste mee. Daarna pas komen de kinderen die nu zijn mee geweest. Iedereen wil graag een kans.

Henny