IVN RijnWaal
Natuur
donderdag27jul2017

Verslag struinwandeling Maneswaard

Kleurenpracht op de kribben en een bijzondere plant op het water.

Een gezelschap van 12 personen stond onze gids op te wachten bij het Veerhuis van Opheusden. Uiteindelijk gingen we met zo’n 15 personen op pad. Op het eerste stuk kwamen de brandnetels bij menigeen tot okselhoogte en was het met recht een struinpad te noemen.
Op de kribben toonden de zomerbloeiers hun kleurenpallet. Het wit van wilde bertram, duizendblad en canadese fijnstraal. Het overdadige geel van grote wederik aangevuld met dat van canadese guldenroede, rolklaver en moeraskruiskruid combineerde mooi met het donkerroze van kattenstaart en het lichte roze van moerasandoorn en kattendoorn. De rijpe bessen van bitterzoet zorgen voor een klein rood accent en een flinke bos glidkruid voor een blauwe toef (zie foto).

Glidkruid Maneswaard
Het vervolg van de wandeling ging over de zomerdijk richting de oude rijntak die nagenoeg tegen de winterdijk aan ligt. Onderweg een ijsvogel! gezien.
Op het water in de oude rijntak drijft een plant met een bijzondere aanpassing om de winter door te komen. Het is de krabbescheer (kopfoto) die zijn naam te danken heeft aan de vorm van de bladschedes waaruit de bloemsteel omhoog groeit. Dat lijkt namelijk heel sterk op een schaar van een krab. De plant overwintert door naar de bodem van de plas te zakken. Als in het voorjaar de fotosynthese weer begint dan vullen de plantencellen zich met gas en komt de plant boven drijven. De zwarte stern heeft drijvende krabbescheer nodig om zonder hulp van de mens een nest te kunnen maken. Afwachten dus of hier volgend jaar zwarte sternen broeden.

Will legt uitKrib Maneswaard

Flora op de kribFlora op krib Maneswaard