RijnWaal
(Zoog)dieren
woensdag20sep2017

Polderbende op avondtocht - Verslag

Dit keer hebben we een avondtocht in Gendt en we beginnen pas om 19.30uur, omdat we vleermuizen en sterren willen gaan bekijken. En voor het laatste moet het echt wel donker zijn.
De groep is wat groter dan normaal, omdat er heel veel belangstelling is, maar allemaal kinderen die zeer geïnteresseerd zijn in natuur.
Na een korte inleiding van Henny over de noodzakelijke stilte bij enkele onderdelen van het programma en een rondje namen noemen (verschillende nieuwe kinderen), gaan we welgemoed op pad. We gaan niet de brug over maar de sloot door, klimmen over een omgewaaide boom en lopen naar een moerasstukje dat nu opeens wel weer gedeeltelijk onder water staat. De meeste kinderen hebben laarzen aan, dus dat geeft niets. We bekijken de laatste Zwanenbloemen, zien heel duidelijk Pijlkruid en ook heel veel  Waterweegbree. De wissel van de bever is ook heel goed te zien. Daarna lopen de kinderen even door de koeienschuilplaats onder de bomen en nog een stukje over een smal pad. De stemming is goed. We houden halt en kinderen gaan twee aan twee klaar staan voor de eerste opdracht. Hoe oriënteren wij ons als we niets kunnen zien? Er is een touw gespannen langs een bepaalde route waar langs de kinderen blindelings gaan lopen. Een kind ogen dicht, ander begeleidt en halverwege wisselen we. Hier en daar moet je onder het touw door, daar staan volwassenen. Dit is spannend en het duurt even voor iedereen aan het eind is. Daar laat je het touw los, ogen open en rennen naar een boom in de verte. Daar vertelt Alice iets over de planten die er staan. Intussen halen Swen en Wim de touwen weg en lopen wij naar de startplek van de route. En nu komt het: Zoek de route die we net gelopen hebben langs het touw! Ja….dat blijkt wel heel moeilijk te zijn. Pas na een paar aanwijzingen kunnen de kinderen de route terug vinden.

En dat is meteen een goed begin voor Swens uitleg over vleermuizen. Hoe doen die dat, vliegen in het donker. Wat weten de kinderen al veel over vleermuizen. Swen hoeft alleen vragen te stellen en de kinderen weten bijna alle antwoorden. De rest vult hij aan en vertelt ook over de bat detectors die hij meegenomen heeft en waar we straks mee aan het werk gaan.

Eerst wil Alice iets uitleggen over de sterren, nu het nog licht is. Waar we de Poolster kunnen vinden b.v. Ja in het noorden, maar waar moet je op letten dan. Iets met de Grote beer en vijf keer zo hoog, weet je nog.

 Intussen stijgt er nevel op boven de weilanden, een prachtig gezicht. De wiite wieven, zoals mensen dat vroeger noemden. Ja daar moeten we natuurlijk ook even in lopen.  

nevel over weiland 1 nevel over weiland 2

Omdat we in de buurt van de dassenburcht zijn, die hier sinds vorig jaar zitten, besluiten we eerst even daar te gaan kijken. Kinderen moeten heel stil zijn en onderweg vertelt Henny fluisterend allerlei dingen over de dassen. Wat is het spannend en wat zijn de kinderen stil. We zien een grote hoop zand onder struiken en twee gaten bovenaan, ingang van tunnels.

Dassenburcht 1 Zo heeft de das er meerdere, in/uit gangen, zodat ze altijd veilig weg kunnen. We zien allerlei paadjes vanuit de burcht en proberen met de detector geluiden op te vangen. Jammer, niet thuis…
Kijk op Google, typ in dassen in Gendtse polder en je vindt een filmpje.

Dassenburcht 2

Verder gaat het langs de bosrand met 3 detectors aan, die de kinderen om beurten vasthouden. Swen laat vleermuisgeluiden horen op de telefoon, dat kunnen we misschien ontdekken. Intussen horen we de luide roep van een uil en sommige kinderen zien vleermuizen vliegen. Het is wel heel koud deze avond en als het minder dan 8gr. Is vliegen vleermuizen niet zo gauw, blijven ze liever in hun holletje. We kijken en luisteren bij de vleermuiskasten die hier opgehangen zijn, maar we horen helemaal geen enkele vleermuis.

Gelukkig  verschijnen er wel sterren, de lucht is even heel helder. We zoeken een mooie plek en Alice vertelt honderduit over de Grote Beer, de Kleine Beer, de Poolster en nog veel meer. Ze wijst ze aan met een laserpen, zodat wij ze allemaal kunnen ontdekken en vertelt mooie verhalen van de Grieken over de sterren. Geboeid luisteren en kijken de kinderen, want Alice heeft ook de telescoopkijker meegenomen. Dat maakt het nog interessanter. Omdat je door de telescoop om de beurt moet kijken, vragen een paar kinderen of ze verstoppertje mogen doen. Ook dat kan en met een groep gaan we dat doen. En dan wordt het nog spannend want op het fietspad of daar in de buurt, zien we bewegende lichtjes en lichtstralen die alsmaar dichterbij komen. Wat blijkt: een andere groep kinderen heeft een speurtocht en we kruisen elkaar.

De tijd is om, we gaan terug. Aan het eind voor het bruggetje nog even vleermuizen luisteren, maar helaas…. Ook hier niets te horen. Swen deelt informatie uit over vleermuizen, kunnen jullie thuis nog eens kijken. De ouders staan klaar en dat was het dan weer. Ik weet het zeker, ook deze tocht was een succes!

Henny