IVN RijnWaal
(Zoog)dieren
Op
woensdag26aug202019:30

'Uren turen' naar de bevers in de Gendtse Polder.

Corona maatregelen: opgeven bij de gids is verplicht en het aantal deelnemers is beperkt.  Er kunnen voor deze tocht maximaal 12 wandelaars mee. 

Bij het deelnemen aan een buitenactiviteit van IVN dien je je te houden aan de door IVN opgestelde richtlijnen. IVN Corona richtlijnen

Hoe om te gaan met het succes van de herintroductie van dit imposante knaagdier, alweer zo'n 25 jaar geleden? Het zou een avondvullend vraagstuk kunnen zijn op een symposium over de bever.
Wij gaan het wellicht zijdelings belichten maar de rode draad van de avond is toch het spotten zelf. Is ook hier de droogte van de afgelopen periode een beetje de spelbreker? Het voedselaanbod is in deze tijd van het jaar normaal gesproken zeer divers te noemen, maar er zijn niet bijzonder veel knaagsporen waar te nemen momenteel. Ook de waterstand is de afgelopen weken enorm gedaald wat ook zijn invloed heeft op het leefgebied van dit dier. Desondanks zijn er nog wel sporen natuurlijk. Om ze toch te zien en te duiden nodigen we je uit om aan deze, weliswaar beperkte struintocht deel te nemen. Beperkt omdat we een gedeelte van de tocht stilstaand en in stilte zullen doorbrengen in de hoop een bever of meerdere bevers te zullen zien. Rond de maanden juli en augustus en in de vroege ochtend of vlak voor de schemer, is de beste tijd om bevers te spotten. De jonge bevers zijn voldoende gegroeid om de eerste 'stappen' buiten de burcht te zetten. Dit natuurlijk onder het toeziend oog, oor en neus van pa en ma. 

Natuurlijk laat de natuur zich niet sturen en een harde garantie voor het spotten van een bever kunnen we niet geven. Maar achtergrond informatie over deze prachtige knager zal er volop gegeven worden.

Duur van de tocht: 1½  tot 2 uur.

Tip:  Zorg voor goed eventueel waterdicht schoeisel, lange broek en neem, zo mogelijk, een verrekijker mee.

Aangezien de zon omstreeks 21.00u ondergaat, kan voor de terugweg een zaklamp handig zijn.

Uw gids:
Ruud Milder
tel: 06-38967259

Algemene informatie

woensdag 26 augustus 2020 - 19:30
Bevers spotten / natuurtocht
Locatie: 
Bij de dijk, ter hoogte van “de kommerdijk”, aan de afrit Waaldijk – polder richting steenfabriek Rodruza te Gendt Gendt
Nederland
Extra Informatie: 

Tijdstip: 19:30 uur start van de wandeltocht.
Duur: 1½ tot 2 uur.
Kosten: Aan deze tocht zijn geen kosten verbonden

Zorg voor goed eventueel waterdicht schoeisel, lange broek en neem, zo mogelijk, een verrekijker mee.
Ook een zaklamp voor de terugtocht is aan te bevelen

Google Maps image