Peize
Kind & Natuur
zondag05nov2017

Herfstbeleving

Herfstbeleving werd meebeleefd met een natuurgids in opleiding. Hieronder vindt u haar verhaal.

Een observatie van een activiteit in de natuur staat op mijn programma van mijn korte opleiding Natuurbegeleider bij het IVN.

Omdat het al wat later in het seizoen is wijk ik uit naar Roden waar ik mee mag met een groepje van 8 jongens tussen de 6 en 9 jaar in het Sterrenbos.

Het is heerlijk herfstweer, dat is een goed begin. De leiding bestaat uit 4 dames die allemaal ook een eigen kind in de groep meegenomen hebben. Via mond op mond reclame, een aankondiging op scholen en de IVN site zijn de deelnemers op de herfstactiviteit attent gemaakt. In een gemoedelijke sfeer worden de jongens welkom geheten en de regels uitgelegd. Je mag zover gaan dat je nog wel de begeleiding kunt zien en horen. Helder. Klimmen in een boom tot zover je durft.

Er wordt druk gespeurd naar beestjes en paddenstoelen. Vooral de aardappel bovist, die er ruimschoots staat krijgt aandacht. Eerst wordt een harde onrijpe bovist doorgesneden. Even ruiken, er komt een sterke geur vanaf. Deze laten we staan, maar is de bovist zacht is hij rijp en mag je hem helpen de zaden te verspreiden door er op te stampen. Dan ontstaat er een stuifwolk vol zaad, zodat er volgend jaar nog meer bovisten zullen staan. Dat is niet tegen dovenmans oren gezegd, maar iedereen checkt keurig of hij te maken heeft met een rijpe of onrijpe bovist. Leuk om te zien hoe verantwoordelijk ze zich voelen. Heerlijk om de jongens bezig te zien, bomen klimmen en in verseregenplassen rond stappen is favoriet. Maar ook stil zijn om te luisteren naar vogels en ruiken aan prachtige vieze stinkzwammen. Insectjes van een halve cm worden opgemerkt en vol trots aan elkaar getoond. De opbergplaats van eikels in een boom wordt gevonden. Wie heeft ze daar verstopt? Allemaal mysteries van het leven van bosdieren. De kinderen worden geprikkeld om te onderzoeken, naar alle vragen wordt geluisterd en vervolgens geprobeerd om henzelf naar een antwoord te laten zoeken. Iedereen heeft na 2 uur rode wangen. Zowel van alle ontdekkingen die zijn gedaan als de vrolijke samenspeelspelletjes. De kinderen hebben vanmiddag weer hun eigen kunnen en grenzen verlegd. De een durfde net weer eens iets verder in die boom te klimmen, de ander durfde aan iets nieuws te ruiken of te voelen. Allemaal ontwikkelingen die zijn aangeraakt op een ongedwongen en speelse manier. Dit gun je ieder kind en ook het kind in de volwassen, niet te vergeten!

Oprechte verwondering van de kinderen en liefdevolle aandacht van de volwassenen op een volkomen natuurlijke manier. Dat is liefde voor de natuur bijbrengen. En ook al is dat op deze leeftijd makkelijker dan wanneer ze in de puberteit geraken, de zaadjes zijn gelegd om te begrijpen dat de natuur onze basis is. Duurzaamheid wordt van deze generatie geëist, dat begrip en respect moet ergens beginnen. Een taak voor ons volwassenen die voor iedereen eenvoudig is op te pakken. Kennis van namen is niet nodig enkel je eigen liefde voor de natuur.

Dank jullie wel dat ik mee mocht genieten. Ik kan het iedereen, vaders, moeders opa’s en oma’s aanraden om ook eens mee te gaan.

Liesbeth

Zie foto's bij Foto's activiteiten