Natuurgidsen opleiding IVN Oost-Veluwezoom

In januari 2021 start de afdeling Oost-Veluwezoom samen met IVN Arnhem weer de NatuurGidsenOpleiding (NGO). Dat is een landelijk erkende opleiding tot Natuurgids.

Natuurgidsen van IVN organiseren excursies voor publiek, maar gidsen ook wel voor andere organisaties, zoals Natuurmonumenten of Gelders Landschap. Ook voor de scholen in ons gebied worden natuuractiviteiten georganiseerd. Gidsen verzorgen korte cursussen, onderhouden de IVN-tuin en geven daarover uitleg aan publiek, ze hangen steenuilen kasten op, maken natuurfoto’s  en ons mooie blad Karwij en wat al niet meer.

Tijdens de opleiding leren de Gidsen in Opleiding  over Landschap, Flora en Fauna, Milieu en Cultuurgeschiedenis van het gebied. Maar ze leren vooral over hoe je kennis en enthousiasme over kunt dragen aan anderen. Volwassenen en kinderen. Ons gebied omvat overigens de gemeenten Rheden en Rozendaal, dus: bebouwd gebied, landgoederen en kastelen, bos, hei, weilanden en uiterwaarden. Wat een rijkdom!

Het werken met hoofd, hart en handen, is kenmerkend voor het IVN. Tijdens de opleiding wordt aan ieders individuele leerdoelen gewerkt in de vele verschillende opdrachten. Om mee te doen hoef je dus niet aan het begin al te beschikken over presentatievaardigheden, biologische kennis of vertrouwdheid met alle wandelpaden. Daar werken we juist aan. Een bepaalde vóóropleiding is niet nodig, iedereen die wil en kan leren en samenwerken is welkom.

Praktisch.

De Opleiding duurt van januari 2021 tot juli 2022. Deelnemers moeten rekenen op een  belasting van 4 tot 6 uur per week. Die worden besteed aan zo’n 25 binnenlessen (op maandagavond in gebouw De Klaproos, Korenbloemstraat 21 te Rheden)  en 25 buitenexcursies (op zaterdagochtend). Daarnaast zijn er diverse vaste opdrachten in de loop van de tijd. Zowel individueel als binnen de eigen kleine (mentor)groep. Doordat het meeste werk door vrijwilligers gebeurt kunnen de kosten van de volledige opleiding beperkt blijven tot €300,-

Kortom: een veelzijdige en best intensieve opleiding voor wie als Natuurgids binnen en buiten het IVN aan de slag wil. We verwachten van gidsen dat ze ook na afloop actief mee blijven doen in één of meer werkgroepen van de afdeling. Er is plaats voor maximaal 30 Gidsen in Opleiding, waarbij zij die al lid zijn van  IVN Oost-Veluwezoom of IVN Arnhem voorrang hebben.

Voor informatie en aanmelding stuur je het best een mailtje naar:
ngo@ivnoostveluwezoom.nl