Paddenstoelenexcursie landgoed Gossink

een paradijs voor paddenstoelen

Zondag 1 oktober 2023
op Landgoed Gossink in Henxel bij Winterswijk.

 een activiteit georganiseerd door
IVN en KNNV
afdelingen Oost-Achterhoek

 
Aanvang:  14:00 uur
Verzamelplaats:  kruising Ratumseweg (N820) en de Gossinkweg in Winterswijk-Henxel
Locatie:  Landgoed Gossink in Henxel bij Winterswijk
Aanmelden:  ja – uiterlijk 2 dagen van tevoren
 

Op zoek naar zeldzame en alledaagse paddenstoelen

Natuurverenigingen IVN en KNNV Oost-Achterhoek organiseren op zaterdag 30 september een excursie naar de Landgoed Gossink in Henxel bij Winterswijk. We gaan daar op zoek naar zeldzame en alledaagse paddenstoelen.
Paddenstoelen groeien het hele jaar, maar in de herfst toch wel het uitbundigst. Groot of klein, giftig of eetbaar, knalgeel of stemmig bruin, de diversiteit van de ruim 5.000 soorten in Nederland is onuitputtelijk. Zeker als je op de juiste plekken zoekt.

Paddenstoelen zijn niet alleen mooi, maar ook uiterst nuttig. Zo zijn ze één van de belangrijkste opruimers van natuurlijk afval. Sommige soorten werken ook samen met bomen, waarbij ze elkaar van voedsel voorzien.
Landgoed Gossink is een prachtig oud landgoed, met veel variatie. Er zijn bossen, houtwallen, beken en weilanden. Het gebied is een paradijs voor paddenstoelen. We gaan zien dat paddenstoelensoorten zo hun voorkeur hebben voor bepaalde plekken: is het licht of donker, vochtig of wat droger, bos of wei?

Ga je mee?

Onder leiding van de ervaren Ed Grotenhuis gaan we op zoek naar gangbare en vooral ook zeldzame soorten. We verwachten een grote variatie aan soorten aan te treffen. Ervaring of bijzondere kennis is voor deze excursie niet vereist. Het is fijn als je je enthousiasme meeneemt en misschien een klein spiegeltje, zodat je makkelijk de onderkant van de paddenstoelen kunt bekijken. Verder is het leuk om Obsidentify of een andere determinatie-app op je telefoon te installeren. Dat helpt bij het vaststellen van de soort.

Opgave graag telefonisch of per email minimaal 2 dagen van te voren bij Ed Grotenhuis op 0543-520714 of edgrotenhuis@planet.nl.
We verzamelen zaterdag 30 september om 14 uur op de kruising Ratumseweg (N820) en de Gossinkweg in Winterswijk-Henxel. We verwachten rond 16.30 uur weer terug te zijn. Stevig schoeisel is aan te bevelen.

Kosten?

De excursie is gratis; een vrije gift wordt op prijs gesteld.

 

Meld je aan via

E-mail

of

Telefoon
 

Panteramaniet Reuzenzwam
Panteramaniet Reuzenzwam
  • Kosten: Gratis, een vrije gift wordt op prijs gesteld
  • Aanmelden verplicht: Ja

Ontdek meer over

Deel deze pagina