Oost-Achterhoek
Overig
Op
woensdag19apr201720:00

Thema-avond: Bloemen en insecten kunnen niet zonder elkaar

Thema-avond Bloemen en insecten kunnen niet zonder elkaar.

IVN en KNNV Oost-Achterhoek organiseren op woensdag 19 april 2017 een thema-avond met als onderwerp Bloemen en insecten kunnen niet zonder elkaar.

Louis Schoonhoven, schrijver van het het boek Niet zonder elkaar dat de Jan Wolkers prijs voor het beste natuurboek van 2015 won, komt ons een aantal belangrijke thema’s uit zijn boek vertellen.

Aanvangstijd: 20:00 uur

Insecten komen af op de nectar en het stuifmeel van de bloemen. Het eenvoudige romantische beeld van de bijtjes en de bloemetjes roept bij nader inzien veel vragen op. Waarom raakt de bloem niet in de war bij al die verschillende soorten stuifmeel die aan de bij kleven? Waarom is er niet voornamelijk incestueuze voortplanting, als het insect zowel de meeldraden als de stamper van een bloem aanraakt? Waarom geven sommige bloemen de voorkeur aan bestuiving door hommels en hoe regelen ze dat? Hoe meer men zich in dit soort vragen verdiept des te wonderlijker en ingenieuzer de relaties tussen insecten en bloemen blijken te zijn. In de woorden van Louis Schoonhoven:

“ Bloemen en insecten vormen een hecht partnerschap waarin diensten worden geleverd tegen beloning in de vorm van voedsel. Achter dit idyllisch beeld van geven en nemen schuilt een hevige concurrentiestrijd. Een economie van vraag en aanbod vormt de grondslag voor allerlei specialisaties in bloemvorm, kleuren en geuren en bloeitijden en bloeiritmen. Specialisaties die weerspiegeld worden in aanpassingen die de bestuivende insectensoorten tonen in hun bouw en gedrag, zodat zij met zo min mogelijk moeite zoveel mogelijk voedsel kunnen verzamelen.”

De lente is gaande en de zomer komt eraan. Met de bijzondere kennis die u op deze thema-avond kunt opdoen, zult u zomer en lente weer anders beleven.

De toegang is 5 euro, maar voor leden van IVN en KNNV 3 euro.

In deze toegangsprijs is de eerste kop koffie of thee inbegrepen.

Informatie: Ton Reerink 0649938223

 

Algemene informatie

woensdag 19 april 2017 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
Zonnebrinkkerk
Zonnebrink 61
7101 NB Winterswijk
Nederland
Google Maps image