Oost-Achterhoek
Natuur
Op
zondag15jan201711:00

Doorstapwandeling

Lange afstandswandeling 2017 IVN Oost- Achterhoek.

We nodigen iedereen, die van lekker doorstappen houdt van harte uit om deel te nemen aan de eerste wandelactiviteit van 2017. De wandeling is uitgezet door Natuurgidsen van het IVN, zij zullen de wandelaars ook op de route begeleiden.

Correctie: in de nieuwe activiteitenfolder staat de wandeling aangekondigd met een lengte van 12 kilometer. Dit is een onjuiste vermelding!

De wandeling is ruim 17 kilometer, onderbroken door twee pauzes.

Consumpties onderweg zijn voor eigen rekening.

Doorstapwandeling: 17 kilometer op zondag 15 januari 2017.

Aanvang 11 uur.

Startplaats: Kultuurhus ’t Stieltjen, Wolinkweg 12 7273 SL Haarlo.

Als we de wandeling starten in Haarlo, een dorpje tussen Eibergen en Borculo, zien we het Hervormde kerkje “de Kluntjespot”. Het uit 1858 daterende kerkje kreeg deze naam vanwege de gelijkenis met een ouderwetse suikerklontjespot. Het kerkje ligt half verscholen tussen hoge bomen.

Via het prachtige Achterhoeks landschap lopen we richting Eibergen.

Eibergen bestaat al meer dan 800 jaar. Parochia Ecberghe was in de begintijd de naam van deze plaats. Met Olden Eiberge, Hupsel, Haarlo, Waterhoek, Mallem en Rekken viel Eibergen onder het kerspel Borculo (een kerspel is van origine een kerkelijke, bestuurlijke eenheid). Ook al had Eibergen in de vijftiende eeuw stedelijke rechten, een echt stadje is het nooit geweest. Daar wist de Heer van Borculo een stokje voor te steken!

We zullen tijdens deze wandeling verschillende kerkepaden/ klompenpaden bewandelen. In de Achterhoek liggen veel kerkepaden. Deze werden zondags gebruikt om naar de kerk te gaan, als er geen gewone weg tussen de woonplek en de kerk aanwezig was.

Veel van deze paden zijn door de groei van dorpen en steden verdwenen. Maar veel van deze paden zijn ( en worden nog steeds) door de inzet van vrijwilligers in ere hersteld. Deze paden liggen in het groen verscholen en lopen door mooie, nieuw aangelegde natuurgebieden.  Steeds is de kerktoren in de verte te zien.

Als laatste in de eerste etappe van deze wandeling lopen we richting Beltrum, dat al vele eeuwen oud is. Het jaar 1236 beschouwen de geschiedschrijvers als geboortejaar van Beltrum, dan bekend onder de naam Belteren. Samen met de buurschappen Avest, Lintvelde en het Gelderse Zwolle behoort het tot het gebied dat aan de graaf van Zutphen wordt verkocht. Aan het eind van de 18e eeuw( 1795) wordt Beltrum een zelfstandige gemeente. In 1819 lijft de gemeente Eibergen Beltrum in.

Vele van de genoemde plaatsen/ buurschappen horen sinds 2005 tot de gemeente Berkelland.

In Beltrum hebben we een sfeervolle locatie gevonden, waar de wandelaars gebruik kunnen maken van het toilet en een lunchgerecht kunnen bestellen. Na deze welverdiende pauze vervolgen we de wandeling en lopen via de andere kant van de gepasseerde plaatsen terug naar de startplek. Ook hier zullen we weer verrassende gebieden betreden.

Na afloop van de wandeling hopen we dat U hebt genoten van de RUST, HET NATUURSCHOON EN DE PRACHTIGE OMGEVING VAN DE ACHTERHOEK!

Dan zeggen we als gidsen graag”WEERKOMM’N en tot volgend jaar.

Deelname aan de wandeling is gratis, een financiële bijdrage wordt door het IVN zeer op prijs gesteld.

Honden mogen helaas niet mee!

Meer informatie? Neem contact op met Anke Hollink: 0545-291109.

 

 

Algemene informatie

zondag 15 januari 2017 - 11:00
Doorstapwandeling
Locatie: 
Kulturhus 't Stieltjen
Wolinkweg 12
7273 SL Haarlo
Nederland
Google Maps image