Oldenzaal-Losser e.o.
Kind & Natuur
dinsdag18okt2016

Project HERFST 2016

In de eerste 2 weken van oktober heeft de werkgroep Schoolactiviteiten voor basisschoolleerlingen uit groep 4  het “Herfstproject” georganiseerd.

Maar liefst negen scholen meldden zich hiervoor aan en met in totaal 285 kinderen is het project uitgevoerd.

Naast de vaste krachten van de werkgroep waren er ook cursisten van de Natuurgidsen Opleiding IVN Oldenzaal/Losser aanwezig en zij hebben in het kader van hun stageopdracht meegelopen/gekeken.

Wij troffen het bijzonder met het weer, want behoudens één morgen waarop wat lichte regen viel, was het heerlijk herfstweer met regelmatig de zon, weinig wind en niet koud.

De negen opdrachtjes die in het bos verspreid waren uitgezet werden door de leerlingen enthousiast uitgevoerd.

Zo werden er kleine kriebelbeestjes gezocht, met elkaar een prachtig mooi spinnenweb gemaakt, over huisjesslakken verteld en voor wie het aandurfde mocht die zelfs een slak op de hand laten “lopen”.

Bij de bolsters de juiste zaden zoeken en laten zien hoe ver je kon springen: zo ver als een slak, muis, kikker, konijn of ree! Bij deze opdracht konden ze heerlijk hun energie kwijt!

Natuurlijk was er de paddenstoelenopdracht waarbij de kinderen met een spiegeltje onder de  hoed van de paddenstoel konden kijken om te zien of het er een met plaatjes of buisjes was.

Door de zeer droge periode voorafgaand aan het project waren er echter maar heel weinig te vinden, maar die er waren werden, onder toeziend oog van de aanwezige gids, dan ook zeer zorgvuldig bewaakt!

De Geschubde Bundelzwam rond een eik ontlokte vele uitroepen van bewondering en ook de Biefstukzwam werd nauwkeurig bekeken.

Al met al een zeer succesvol project en met de complimenten van de leerkrachten kijken wij, samen met de enthousiaste cursisten met veel plezier terug op twee heel mooie weken!

Bekijk hier het YouTube filmpje van het project HERFST, gemaakt door Hans Kolmschot.

BiefstukzwamBiefstukzwam