Oldenzaal-Losser e.o.
Gezondheid
maandag05nov2018

Groene Visite 'Met de Natuurkoffer op stap'

Natuurkoffer doet herinneringen opbloeien in Oldenzaal

Interview met vrijwilligers van de 'Groene Visite' IVN Oldenzaal gemaakt door Suzanne Vaarties, stagiaire bij IVN Landelijk.

Takken van de kastanje- en de walnootboom gaan de tafel rondt. Cliënten voor de dagopvang van woonzorgcentrum de Molenkamp kijken vol bewondering naar de vorm, nerven en kleuren van de bladeren. Theo von Piekartz vertelt ondertussen wat ze nog meer kunnen zien in de herfst. Hij laat foto’s zien van bladeren, dieren en vruchten. Diane Traanman-Vos deelt kastanjes en beukennootjes uit. ‘Ik at vroeger altijd beukennootjes als ik in het bos was,’ vertelt een mevrouw enthousiast. Een andere deelnemer verzamelt stilletjes alle takken en frunnikt eraan totdat het een boeket vormt. Weer een andere dame krijgt een lach van oor tot oor wanneer de eekhoornknuffel haar kant op komt.

Groeiend aantal vrijwilligers
 

Dergelijke reacties maken dat IVN-vrijwilligers de natuurkoffer graag inzetten in de zorg. Theo von Piekartz en Diane Traanman-Vos zijn allebei vrijwilliger bij IVN-afdeling Oldenzaal. Samen gaan ze met de natuurkoffer langs zorginstellingen in de omgeving. Deze activiteit wordt door IVN Oldenzaal aangeboden onder de naam Groene Visite. Een paar jaar terug zijn ze begonnen met een klein clubje van vijf à zes vrijwilligers. In het eerste jaar hebben zij 32 Groene Visites met de natuurkoffer afgelegd. Inmiddels is het aantal vrijwilligers dat met de natuurkoffer op pad gaat, flink toegenomen. Met 17 vrijwilligers worden dit jaar 110 Groene Visites afgelegd met de natuurkoffer. Hierbij worden 14 verzorgingshuizen in Noordoost Twente bezocht.

Herkenbaar 

Toen Theo begon met de natuurkoffer, heeft hij het eerst uitgeprobeerd bij zijn moeder. Zij woont in een verzorgingstehuis. Aan het einde van de activiteit begonnen haar oogjes te glinsteren. ‘Mooi he?’, zei ze. Vanaf dat moment was hij volop enthousiast om de natuur naar ouderen toe te brengen. In de loop der tijd hebben de vrijwilligers nog foto’s van aansprekende plekken in de omgeving toegevoegd aan de natuurkoffer. Zij hebben deze toen zelf gefotografeerd. Naast vier koffers over de seizoenen, beschikken zij ook over een boerderij-koffer en een koffer ‘Rondje Twente’, met veel herkenningspunten voor de bewoners uit hun eigen omgeving. Deze koffer is gemaakt door een cursist van de natuurgidsenopleiding Oldenzaal-Losser. De herkenbare materialen kunnen allerlei associaties en herinneringen oproepen.

Bezoek zonder eindstreep

Je kunt van tevoren ook niet voorspellen hoe je bezoek verloopt: het is elke keer weer anders. Ook per groep en waar je komt zijn grote verschillen. Bij sommige groepen krijg je veel respons, bij andere juist weer minder. ‘Je hoeft geen eindstreep te halen, het gaat zoals het gaat’, zegt Theo. Niet alles wat je had bedacht, of wat in de natuurkoffer zit, moet je ook persé hebben gebruikt, want elke groep reageert weer anders op de verhalen en materialen. 

Groene tip

Voor iedereen die met ouderen werkt, of je nou vrijwilliger bent, of (klein)kind, hebben Diane en Theo nog een advies. ‘Als het kan, neem de ouderen dan mee naar buiten.’ Dat is toch het grootste gemis van mensen die in een verzorgingstehuis verblijven. ‘Buiten kun je echt de natuur op z’n ruwst ervaren; de wind in je haren voelen of de kou in de winter.’ Gelukkig brengt de natuurkoffer weer een stukje natuurbeleving naar de mensen. ‘De ouderen reageren er erg goed op.’ Aan het eind van hun bezoek laat Diane een kleurig herfstboeket achter in een grote vaas. Een mevrouw pakt de pluizige egelknuffel en houdt die op haar arm bij zich. ‘Die zou ik zo mee willen nemen, maar dat doe ik toch maar niet’, zegt ze lachend.