Oldenzaal-Losser e.o.
Paddenstoelen
donderdag12okt2017

Een mooi verhaal... paddenstoelencursus IVN Oldenzaal

 

Met 25 aanmeldingen was de cursus volgeboekt. De begeleiding was in handen van Mariska Damink en Marianne oude Tijdhof. Het cursusmateriaal bestond uit handouts n.a.v. de powerpoint presentaties, een prachtig boek (het leven van de paddenstoelen en schimmels van Jens H.Petersen) en een spiegeltje om onder de paddenstoelen  kunnen kijken.

Op de eerste avond werd in zijn algemeenheid ingegaan op het schimmelrijk, de naamgeving en hoe te determineren. In Nederland komen ruim 10.000 soorten schimmels voor, waarvan zo'n 5000 soorten die vruchtlichamen vormen. Het mycelium is het organisme zelf en het vruchtlichaam is de paddenstoel. Je kunt paddenstoelen op verschillende manieren indelen:

- de ecologische rol (de opruimers, de parasieten en de schimmels die in symbiose met bomen en struiken leven).

- De manier van sporenvorming (de sporen worden gevormd op de lamellen, de plaatjes, buisjes en stekeltjes onder de hoed. De sporen kunnen ook aan de binnenzijde of aan de buitenzijde vh. vruchtlichaam zitten.

- Of grofweg in 10 vormengroepen, gebaseerd op de plek waar het sporenvormende weefsel zit. Zoals bv. Plaatjeszwammen, gaatjeszwammen, stekelzwammen, boleten, knot en koraalzwammen, korstzwammen, trilzwammen, buikzwammen, bekerzwammen en kernzwammen. Om paddenstoelen op naam te brengen, moet je op verschillende kernmerken letten: vorm en afmeting, vorm en standplaats, kleur, uiterlijk van de hoed, onderzijde van de hoed, kenmerken van de steel, de geur en de smaak.... Niet eenvoudig dus...gelukkig kwam er naast de beelden op de powerpoint ook veel levend materiaal langs als voorbeeld. Dit konden we met aanwijzingen van de deskundige en enthousiaste begeleiders en met een loep bekijken/ruiken/proeven. Aan het einde van de avond hadden we een flinke schotel met aanschouwelijk materiaal!

De tweede avond ging over de verschillende families onder de paddenstoelen en hoe deze te onderscheiden. We maakten kennis met: Amanieten, russula's, melkzwammen, boleten, opruimers en parasieten. Ook nu weer met voorbeelden op de powerpoint en exemplaren van de verschillende paddenstoelen in "levende lijve".. 

Op zaterdagmorgen gingen we op excursie in het Hulsbeek, waar we onze opgedane kennis in de praktijk konden brengen. Veel verschillende paddenstoelen gezien waar je anders zomaar langs heen zou lopen! We zagen bv. de grote sponszwam, eekhoorntjesbrood, de hanekam, de grote parasol zwam, koraalzwam...

Te veel om op te noemen. Kortom zeer leerzaam en informatief! Voor herhaling vatbaar! De wereld van de paddenstoelen is wonderlijk, maar ook ingewikkeld om tot goede naamgeving te komen....