Oldenzaal-Losser e.o.
IVN
dinsdag29okt2019

Vele handen maken licht werk

jan van der meulen

Column van de week in De Glimlach

Dinsdag 29 oktober 2019

 Jan van der Meulen

 

Zaterdagochtend, normaal een ochtend waarbij het niet nodig is je te haasten. Dit keer wel. Ik was weer eens zo vriendelijk geweest  mij een aantal weken geleden op te geven voor de vrijwilligersochtend van IVN. Een club van vrijwilligers waar mijn vrouw vaker iets bij doet. En ik draag de natuur een warm hart toe, dus leek het mij gepast haar te vergezellen op deze ochtend. Dus haasten!

We waren keurig op tijd, 9 uur,  bij de verzamelplaats in Het Hulsbeek. Instructies en opdrachten werden verdeeld, overigens zeer summier, maar wel duidelijk. Wat mij aansprak was de mededeling dat er om 10.30 uur koffie zou zijn. En als afsluiting zou er bij Erve Het Hulsbeek soep met broodjes geserveerd worden. Kijk, ieder mens heeft een motivatie nodig en dit sprak mij bijzonder aan. Aan de slag dus.

Keurig verdeeld in groepen ging een ieder zijn opdracht uitvoeren. Van een vorige keer wist ik dat ik alles wat met bramen had te maken, moest vermijden. Dat is vrij aardig gelukt, kan ik u vertellen. Flink zwoegend werd het 10.30 uur. Iedereen verzamelde zich bij “de heuvel” en genoot van de koffie, met zelfs iets lekkers erbij. Leuke verhalen delen met mensen die je eigenlijk niet goed kent. Of soms helemaal niet. Op naar het volgende deel van de opdracht. We werden nu niet in groepen verdeeld, maar gingen gezamenlijk naar het heideveld. De opdracht was helder: alles moest weg, behalve “die grote bomen”. De opdracht was eenvoudig, maar het gebied waar al die kleine struikjes stonden zeer groot…..

Geen geklaag te horen, maar meteen aan het werk. Verbazend om te zien hoe snel alles ging. En rond half één waren we klaar en zag het terrein er als nieuw uit. We konden zelfs nog wat extra activiteiten verrichten. En niemand klaagde! Een paar keer hoorde je de opmerking: “met z’n allen de schouders er onder en dan lukt het”. Evenals de bekende uitspraak “vele handen maken licht werk”. De soep en broodjes smaakten voortreffelijk en zittend op het terras van Erve Het Hulsbeek genoten we van het prachtige uitzicht op de “Springer-tuin”. En waren er weer de leuke gesprekken met elkaar. Het vroege opstaan werd prima beloond, vond ik. “Dit moet toch ook mogelijk zijn in het bedrijfsleven, of bij andere openbare instellingen, waar mensen samenwerken om een gezamenlijk doel te bereiken?”, dacht ik, toen ik naar huis fietste. In de krant lees ik dat er gekeken wordt of er niet één organisatie moet komen om het gemeenschappelijke doel van een levendige stad Oldenzaal te realiseren. Nu zijn  verschillende clubs actief met dat doel, maar dat werkt kennelijk niet helemaal goed. Ook in de krant las ik een verhaal over een bedrijf in Nijverdal, waar ze “niet aan baasjes doen”. Gewoon lekker hard werken aan het gezamenlijke doel en zorgen dat de klant tevreden is. En zorgen dat je medewerkers tevreden zijn en zich willen inzetten voor dat gezamenlijke doel. Bij de KLM worden medewerkers die ziek zijn geweest en nog niet helemaal full-time kunnen werken, voor een deel ingezet om vrijwilligerswerk te doen en ouderen extra aandacht geven. Misschien is het goed dat er meer vrijwilligerswerk wordt gedaan, niet alleen om een goed doel te dienen (wat nooit verkeerd is!)  maar ook om er leermomenten uit te halen die in de eigen professionele omgeving toegepast kunnen worden. Ik heb goede ervaringen met het IVN, ondanks die vroege zaterdagochtend….

Jan van der Meulen